• Aceasta va fi testată cu voluntari care au solicitat ajutor.
  • Aceștia sunt atrași de imagini ilegale și doresc să se asigure că nu pot da curs dorinței lor.
  • Aplicația va identifica și va bloca afișarea imaginilor și videoclipurilor dăunătoare.

Dezvoltarea unei noi aplicații menite să reducă vizionarea online a materialelor de abuz sexual asupra copiilor a primit o finanțare de 1,8 milioane de lire sterline din partea UE. Aceasta va fi testată cu voluntari care au solicitat ajutor pentru că sunt atrași de imagini ilegale și doresc să se asigure că nu pot da curs dorinței lor.

Instalată pe dispozitive, cum ar fi telefoanele, aplicația va identifica și va bloca afișarea imaginilor și videoclipurilor dăunătoare. Se speră că poate ajuta la combaterea cererii tot mai mari” de imagini cu abuzuri asupra copiilor.

Proiectul Protech este o colaborare la care participă organizații din UE și din Regatul Unit. Aplicația proiectului – numită Salus – este menită să funcționeze în timp real, folosind inteligența artificială pentru a identifica potențialele materiale de abuz sexual asupra copiilor și pentru a împiedica utilizatorii să le vadă. De asemenea, aplicația va utiliza și alte tehnici mai convenționale pentru a bloca conținutul.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Fundația Internet Watch, o organizație care se ocupă cu găsirea, semnalizarea și eliminarea materialelor care conțin abuzuri asupra copiilor, va contribui la formarea tehnologiei de inteligență artificială dezvoltată de compania britanică SafeToNet.

Tom Farrell de la SafeToNet, care a lucrat timp de 19 ani în domeniul aplicării legii, a declarat pentru BBC că aplicația nu este menită să fie un instrument de raportare a utilizatorilor la poliție: Oamenii care caută în mod voluntar să nu mai vadă materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor nu ar folosi în mod clar o astfel de soluție dacă ar crede că aceasta îi va raporta la poliție”.

Ajutorul oferit

Voluntarii care descarcă aplicația vor fi recrutați prin intermediul organizațiilor care lucrează cu persoane care caută ajutor pentru că sunt atrase de imagini online cu abuzuri asupra copiilor.

O astfel de organizație este organizația caritabilă britanică Lucy Faithfull Foundation, care operează o linie telefonică de ajutor pentru cei care se tem că ar putea descărca imagini ilegale și doresc să se oprească. Printre aceștia se numără un număr semnificativ de persoane care recunosc că sunt pedofili, dintre care unele au fost deja condamnate…

Donald Findlater, de la fundație, a declarat că instrumente precum noua aplicație ar putea ajuta indivizii să își controleze comportamentul, adăugând: este un ajutor practic pentru persoanele care recunosc o vulnerabilitate în ele însele”. Membrii proiectului Protech speră că ar putea stopa cererea tot mai mare de materiale online despre abuzuri sexuale asupra copiilor”.

Potrivit NSPCC, în anul 2021/2022 s-a înregistrat un nou record de 30 925 de infracțiuni care au implicat posesia și partajarea de imagini indecente cu copii. Anul trecut, un raport al grupului de reflecție Police Foundation a afirmat că volumul infracțiunilor de abuz sexual asupra copiilor online a pur și simplu a depășit capacitatea de reacție a agențiilor de aplicare a legii, la nivel internațional”.