Advertisment
- Războiul Israel-Hamas arată cum rețelele sociale vând iluzia realității. Pe măsură ce războiul Israel-Hamas ajunge la sfârșitul primei săptămâni, milioane de oameni au apelat la platforme, inclusiv TikTok și Instagram, în speranța de a înțelege conflictul brutal în timp real.
- Aceeași cerere pentru o viziune profundă asupra războiului a creat deschideri ample pentru „vânzătorii” de dezinformare, teoreticienii conspirației și artiștii de propaganda.
- Săptămâna aceasta, oficialii Uniunii Europene au trimis avertismente către TikTok, Facebook și Instagram-părinte Meta, YouTube și X.
Pe măsură ce războiul Israel-Hamas ajunge la sfârșitul primei săptămâni, milioane de oameni au apelat la platforme, inclusiv TikTok și Instagram, în speranța de a înțelege conflictul brutal în timp real, scrie CNN.
Termenii de căutare populari pe TikTok în ultimele zile ilustrează foamea de informații: de la „înregistrări grafice din Israel” la „streamuri live în Israel chiar acum”, utilizatorii caută relatări brute, nefiltrate, despre o criză pe care sunt disperați să o înțeleagă.
Recomandări
Aceeași cerere pentru o viziune profundă asupra războiului a creat deschideri ample pentru „vânzătorii” de dezinformare, teoreticienii conspirației și artiștii de propaganda, influențe maligne despre care autoritățile de reglementare și cercetătorii avertizează acum că reprezintă o amenințare periculoasă pentru dezbaterile publice despre război.
Un videoclip recent de pe TikTok, văzut de peste 300.000 de utilizatori și revizuit de CNN, a promovat teorii ale conspirației despre originile atacurilor Hamas, inclusiv afirmații false că acestea au fost orchestrate de mass-media.
Pe Instagram, un videoclip difuzat și vizionat pe scară largă cu parașutiști care se prăbușesc într-o mulțime și cu subtitrarea „Imaginați-vă că participați la un festival de muzică când Hamas se parașutează deasupra voastră” a fost dezmințit în weekend și, de fapt, a arătat săritori cu parașuta, fără legătură, în Egipt.
UE vrea să reglementeze dezinformarea
Săptămâna aceasta, oficialii Uniunii Europene au trimis avertismente către TikTok, Facebook și Instagram-părinte Meta, YouTube și X, evidențiind rapoarte de conținut înșelător sau ilegal despre război pe platformele lor.
UE reamintesțe companiilor de rețele de socializare că ar putea primi amenzi de miliarde de dolari dacă o investigație a stabilit ulterior că au încălcat legile UE privind moderarea conținutului. Parlamentarii din SUA și Marea Britanie au cerut, de asemenea, acestor platforme să se asigure că își aplică regulile împotriva conținutului instigator la ură și ilegal.
De ce apare dezinformarea
Exacerbarea ecosistemului informațional este o cultură pe platformele de social media care încurajează adesea utilizatorii să depună mărturie și să împărtășească informații despre criză, ca o modalitate de a-și semnala poziția personală, indiferent dacă sunt sau nu profund informați.
Acest lucru poate determina chiar și utilizatorii bine intenționați să partajeze fără să vrea informații înșelătoare sau conținut extrem de emoționant creat cu intenția de a colecta vizualizări sau de a genera bani din conținut extrem de captivant.
Citește și:
- Top 5 filme de groază pe care să le vezi de Halloween
- Pete Davidson a vorbit despre conflictul dintre Israel și Hamas: „Nimeni în această lume nu merită să sufere așa, mai ales copiii”Pete Davidson a vorbit despre conflictul dintre Israel și Hamas: „Nimeni în această lume nu merită să sufere așa, mai ales copiii”
Partenerii noștri