• Mediile virtuale pot afecta bunăstarea fetelor și a băieților la vârste diferite, potrivit unei cercetări care ridică perspectiva nașterii unor momente de vulnerabilitate în adolescență.
  • Cercetătorii au întreprins această activitate ca să afle dacă dezvoltarea social media a jucat un rol în creșterea nivelului de probleme de sănătate mintală în rândul tinerilor.
  • Dr. Holly Scott, psiholog la Universitatea din Glasgow: „Fetele par să fie mai sensibile la impactul social media puțin mai devreme decât băieții, ceea ce se poate datora proceselor de maturizare, cum ar fi pubertatea, care începe mai devreme”.

Canalele de social media pot afecta bunăstarea fetelor și a băieților la vârste diferite, potrivit unei cercetări care ridică perspectiva nașterii unor momente de vulnerabilitate în adolescență.

Psihologii au constatat că cele mai mari efecte sunt la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, în timp ce vârsta cea mai vulnerabilă a băieților pare a fi 14-15 ani. Ratele mai mari de depresie în rândul fetelor sunt legate de mai mult timp petrecut pe rețelele de socializare, de hărțuirea online și de somnul slab, potrivit prof. Yvonne Kelly, epidemiolog la UCL.

Psihologii au descoperit că fetele care au petrecut mai mult timp pe rețelele de socializare între 11 și 13 ani au fost mai puțin mulțumite de viața lor un an mai târziu Aceeași tendință s-a manifestat și în cazul băieților cu vârste cuprinse între 14 și 15 ani.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cercetătorii nu au descoperit nicio legătură între social media și starea de bine la alte vârste, cu excepția vârstei de 19 ani, când o utilizare mai intensă a fost urmată din nou de o scădere a satisfacției față de viață pentru ambele sexe.

Am constatat că există anumite vârste, care diferă între sexe, când social media prezice mai substanțial satisfacția vieții”, a declarat Dr. Amy Orben, psiholog experimental și primul autor al studiului de la Universitatea din Cambridge.

Cercetătorii au întreprins această activitate ca să afle dacă dezvoltarea social media a jucat un rol în creșterea nivelului de probleme de sănătate mintală în rândul tinerilor. Potrivit organizației caritabile Young Minds, numărul copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 16 ani, cu o problemă de sănătate mintală suspectată, a crescut cu 50% între 2017 și 2021, ceea ce sugerează că aproximativ cinci copii din fiecare clasă sunt acum afectați.

Orben și colegii săi au analizat datele de la 84.000 de persoane din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 10 și 80 de ani care s-au înscris fie în studiul Understanding Society, fie în studiul Millennium Cohort. Acestea au adunat informații despre sănătatea mintală și bunăstarea oamenilor și despre utilizarea mijloacelor de comunicare socială, cum ar fi Facebook, Twitter, Instagram și WhatsApp.

Cercetătorii au descoperit un efect bidirecțional, în care, la anumite vârste, utilizarea social media era legată de o scădere a satisfacției în viață un an mai târziu, în timp ce satisfacția scăzută în viață era legată de o utilizare mai mare a social media în anul următor. Constatările sunt medii și nu pot fi folosite pentru a prezice modul în care o anumită persoană ar putea răspunde la social media.

Studiul, publicat în Nature Communications, nu dovedește că social media dăunează bunăstării, dar cercetătorii suspectează că ar putea exista „ferestre de vulnerabilitate”, care se deschid în momente diferite pentru băieți și fete. Având în vedere schimbările ample și complexe care au loc în adolescență, atât din punct de vedere biologic, cât și social, ar putea dura ceva timp până la stabilirea mecanismelor.

Prof. Yvonne Kelly, epidemiolog la UCL, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că rezultatele au confirmat ceea ce ea și alții au arătat, inclusiv faptul că ratele mai mari de depresie în rândul fetelor sunt legate de mai mult timp petrecut pe rețelele de socializare, de hărțuirea online și de somnul slab.

Pentru ca știința să avanseze și, pentru a face schimbări în vederea îmbunătățirii bunăstării tinerilor, avem nevoie de date mai detaliate și nuanțate despre experiențele online ale oamenilor. Acest tip de informații, inclusiv cele deținute de companiile de social media, sunt cele care ne vor ajuta să înțelegem mai bine orice procese cauzale, în bine sau în rău, care sunt în joc”, a spus prof. Yvonne Kelly.

Prof. Sarah-Jayne Blakemore, coautor al studiului și psiholog la Universitatea din Cambridge, a declarat că este util să se stabilească reguli privind momentul în care copiii folosesc social media, astfel încât să nu interfereze cu somnul lor. De asemenea, este important să îi educăm din timp cu privire la gama de probleme cu care s-ar putea confrunta, a adăugat ea, cum ar fi faptul că nu sunt invitați la petreceri, presiunea socială și imaginile care i-ar putea supăra.

Dr. Holly Scott, psiholog la Universitatea din Glasgow, a declarat că studiul a furnizat „noi dovezi solide” că există perioade sensibile diferite pentru băieți și fete.

„Fetele par să fie mai sensibile la impactul social media puțin mai devreme decât băieții, ceea ce se poate datora proceselor de maturizare, cum ar fi pubertatea, care începe mai devreme”, a spus ea.

Următorii pași importanți sunt să înțelegem din perspectiva adolescenților care sunt beneficiile și provocările pe care le oferă social media, astfel încât să ne putem baza pe aceste dovezi care măsoară social media în ore, pe zi, pentru a dezvolta o viziune bine conturată a oportunităților și barierelor lumii online de astăzi, care funcționează 24/7” a adăugat Scott.