• Twitter le va permite utilizatorilor să semnalizeze mesajele care induc în eroare
  • Programul pilot se numește Birdwatch și este testat în Statele Unite
  • În ultima lună, Twitter a închis zeci de mii de conturi, inclusiv al lui Donald Trump

Dezinformarea în online e o problemă majoră pentru companiile Big Tech. Twitter încearcă să lupte cu fake news-ul printr-un nou program numit Birdwatch.

Există o problemă majoră cu dezinformarea în online. Iar pe Twitter sunt cele mai multe. Postări care induc în eroare sau sunt direct fake news. Și numărul lor a crescut substanțial în ultimii ani, mai ales în preajma campaniilor electorale.

De aceea Twitter încearcă să le combată cu programul Birdwatch, care e în primă fazbă de testare. Utilizatorii vor putea să raporteze sau să anoteze mesajele false. Înscrierea în program va fi pe bază de voluntariat iar Twitter se așteaptă să aibă până la 100.000 de utilizatori care vor vâna fake news-ul.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Facebook încearcă să blocheze conturile care pozează în agenții de presă și apoi răspândesc știri false. Și Facebook se bazează pe comunitate, dar și pe organizații terțe care verifică informațiile. Și pe Youtube este vânat fake news-ul, dar și un alt pericol numit deep fake. Adică acele clipuri în care sunt elemente modificate pe computer. Cam fiecare platformă are măsuri împotriva dezinformării. Dacă acestea funcționează, e o altă discuție.