- UE discută o lege pentru protejarea abuzului infantil online.
- Noua lege prevede scanarea mesajelor din aplicații ca WhatsApp sau Signal.
- Legea e criticată pentru încălcarea confidențialității.
- România este în favoarea legii care este dezbătută de P.E.
- Telegram va semna colaborarea cu Internet Watch Foundation.
Orice spui poate fi folosit împotriva ta. Chiar și într-o conversație cu prietenii. Una dintre cele mai controversate legi este dezbătută de zor în Europa.
Advertisment
Este vorba despre scanarea aplicațiilor pentru depistarea mesajelor sau imaginilor care conțin abuzuri împotriva minorilor. Practic, legea prevede încheierea criptării end-to-end. Cea care face ca orice conversație să poată fi citită doar de interlocutori. În prima iterație a legii, toate mesajele din aplicații precum Signal și Whatsapp ar fi fost scanate și semnalate mesajele suspecte. Criticile primite pentru încălcarea confidențialității au dus la un nou plan.
În noua versiune a legii, cea dezbătută în Parlamentul European, fiecare companie va putea să decidă dacă folosește Inteligența Artificială să descopere imagini sau mesaje suspecte. Totuși, nici această versiune nu exclude grijile. România este de partea majorității care se declară în favoarea legii, la fel ca Franța, cea care se opunea inițial.
Recomandări
Una dintre aplicațiile problematice, Telegram, tocmai a anunțat un pas important în lupta cu distribuirea materialelor sensibile cu copii.
Aplicația lui Pavel Durov va lucra cu Internet Watch Foundation, recunoscută în toată lumea pentru această luptă. Cu această organizație lucrează deja și alte platforme, tocmai pentru identificarea materialelor ilicite.
Citește și
- Călin Georgescu a dat un interviu pentru Reuters: „România nu are obligații față de nimeni”
- Premierul francez Michel Barnier a fost destituit în urma unui vot de neîncredere. 331 din cei 577 de parlamentari au votat împotriva guvernului lui Barnier
- Germania este atacată cibernetic de Rusia și China, a declarat Olaf Scholz