• TikTok a crescut în popularitate, în special în rândul comunităților LGBTQ.
  • Dar utilizatorii trans spun că au experimentat în diferite forme transfobie, până la amenințări cu moartea.
  • Mulți utilizatori transgender ai aplicației au spus că pe TikTok au experimentat hărțuire și abuzuri într-un grad mai mare decât pe alte platforme de socializare.

În urmă cu aproape un an, Chelsea Brickham a postat pe TikTok pentru prima dată, iar videoclipul respectiv a primit peste 500.000 de vizualizări, scrie Business Insider. Brickham, o femeie transgender în vârstă de 38 de ani, din Florida, a postat fotografii cu schimbarea pe care a întreprins-o. Videoclipul a primit aproximativ 2.000 de comentarii pozitive și încurajatoare.

Sursa: Business Insider

„Impresia mea inițială față de TikTok a fost aceea că este un mediu atât de pozitiv și de încurajator”, a spus ea. Câteva luni mai târziu această impresie avea să i se schimbe.

Unul dintre videoclipurile sale recente, care a obținut mai mult de un milion de vizionări și nu a fost diferit de restul conținutului ei, a dus la un val de atacuri transfobice și de altă natură asupra modului în care arată. Brickham a spus că nu a înțeles de ce acest videoclip, în care răspundea unei persoane care, într-un comentariu, îi atribuise alt gen, a provocat un răspuns atât de diferit.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Majoritatea comentariilor par să vină de la bărbați tineri, heterosexuali, cisgender, care îi contestă identitatea feminină, a spus ea. Într-un comentariu mai dur, pe care Brickham l-a raportat, un utilizator TikTok i-a spus că este „păcat” că nu a murit din cauza cancerului pe care l-a avut recent.

Transgenderii găsesc pe TikTok o comunitate, dar și abuz și hărțuire

În 2019, aplicația TikTok a început să fie folosită de adolescenții LGBTQ, iar în ianuarie 2020, The Washington Post a numit TikTok „sufletul internetului LGBTQ”. Începând din februarie, videoclipurile care foloseau hashtagul „#lgbtq” au avut peste 665 de milioane de vizualizări.

TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, a donat 3 milioane de dolari către organizații axate pe doctrina LGBTQ, cum ar fi GLAAD și Trevor Project.

Dar utilizatorii transgender spun și că TikTok este un promotor nedorit al transfobiei și al hărțuirii. Mai mulți utilizatori transsexuali ai aplicației au declarat că, deși aplicația le-a permis să găsească un sentiment de comunitate, pare să perpetueze în același timp o cultură a transfobiei și a hărțuirii.

Toți au spus că pe TikTok au experimentat hărțuirea și abuzurile într-un grad mai mare decât pe alte platforme de socializare, fapt ce se datorează, în parte, fluxului central al aplicației, bazat pe algoritmi. Aceste aspecte ridică întrebări cu privire la capacitatea TikTok de a modera conținutul din aplicație.

Primăvara trecută, înainte de impunerea restricțiilor de călătorie COVID-19, Madelyn Whitley, o femeie și model transgender în vârstă de 20 de ani, din New York, a postat un videoclip în care apare alături de sora ei, și ea tot femeie și model transgender, videoclipul câștigând aproximativ 20.000 de aprecieri. „Toată lumea a fost atât de drăguță la primul videoclip”, a spus Whitley. „Și apoi, în septembrie, am postat un altul care a generat o reacție cu totul contrară”.

În primul comentariu ofensator pe care l-a primit, i s-a spus că este bărbat, nu femeie, cum susține ea și comentatorul i-a mai spus că va merge în iad, a relatat Whitley.

Utilizatorii au spus că transfobia de pe TikTok cuprinde un spectru larg, începând de la ignoranță cu privire la problemele transgender până la un comportament mai agresiv.

„Nu există loc pentru ură și hărțuire pe TikTok și ne-am angajat să creăm un spațiu sigur pentru utilizatorii noștri, îmbunătățind continuu protecția noastră pentru comunitatea LGBTQ și alte grupuri subreprezentate și să fim un aliat activ”, a declarat un reprezentant TikTok.

În decembrie, compania a declarat că actualizează orientările comunității pentru a le face mai „incluzive”, adăugând reguli și politici de actualizare pentru a interzice doxxing-ul, hărțuirea online și hărțuirea sexuală.

Utilizatorii trans ai aplicației TikTok au spus că mesajele instigatoare la ură vizau aspectul lor sau includeau exprimări precum: „Care este numele tău real?”. Unele persoane transsexuale au primit amenințări indirecte cu moartea sau li s-a sugerat chiar să se sinucidă.

„Inconvenientele” aplicației TikTok

În esență, TikTok funcționează ca o rețea de cablu personalizată. Algoritmul aplicației acționează ca un director de rețea, decizând ce videoclipuri ajung la anumiți utilizatori, în mare măsură pe baza a ceea ce se presupune că ar fi preferințele acestora, conform comportamentului lor din trecut.

O pagină importantă de pe TikTok este pagina „For You”. În timp ce utilizatorii pot viziona videoclipuri dintr-o listă de conturi pe care le urmăresc, principalul mijloc de consum este fluxul aparent infinit de videoclipuri de pe pagină.

Este „pe deplin posibil” ca pagina „For You”, condusă de algoritmul TikTok și de moderatori umani, să conducă, din greșeală, la hărțuire, a spus Daniel Sinclair, un cercetător independent care studiază TikTok.

Într-o postare pe blog din iunie, TikTok a arătat cum funcționează pagina. TikTok prezintă mai întâi un videoclip unui număr mic de oameni, despre care crede că vor fi interesați de acesta, pe baza unei liste de factori descriși în postarea de pe blog. Unii dintre acești utilizatori urmăresc deja utilizatorul, iar alții nu. Videoclipurile din conturi cu mai mare audiență pot avea un avantaj, dar acesta nu reprezintă un criteriu decisiv „în sistemul de recomandări”, a spus compania.

Dacă videoclipul are succes (utilizatorii apreciază sau partajează clipul sau vizionează întregul videoclip), algoritmul îl recomandă mai multor persoane. Procesul se repetă; dacă un videoclip continuă să fie popular, poate deveni rapid viral.

Pagina a contribuit la ascensiunea rapidă a aplicației TikTok în 2018, la aproximativ un an după ce a fost cumpărată de ByteDance. Utilizatori fără popularitate pot deveni faimoși, videoclipurile lor putând fi distribuite la mii și uneori chiar la milioane de necunoscuți în câteva ore.

Carolina Are, care cercetează moderarea online la Universitatea City din Londra, a declarat că TikTok diferă de alte platforme, precum Instagram, deoarece algoritmul aplicației și concentrarea asupra videoclipurilor scurte fac conținutul mai viral.

Pentru persoanele transsexuale, inconvenientul major al paginii este acela că au puțin control asupra publicului lor, iar publicul are puțin control asupra a ceea ce apare pe ecranul lor.

Utilizatorii transfobici pot căuta conținut de la utilizatorii trans folosind hashtag-uri precum #lgbtq sau #trans, determinând TikTok să le recomande conținut similar în viitor.

Spre deosebire de alte aplicații, care se bazează în mare parte pe o legătură între utilizatori și urmăritori, postările utilizatorilor TikTok pot ajunge la comunități care îi includ nu doar pe urmăritorii lor, ci și oameni care nu au mai văzut niciodată postările lor. Brusc videoclipurile TikTok pot ajunge într-o comunitate complet diferită, spre deosebire de Instagram, Twitter și Facebook, unde singurele persoane care vor vedea postările tale, sunt persoanele care te urmăresc.

Utilizatorii transsexuali spun că videoclipurile lor au fost eliminate, dar conținutul abuziv a rămas

Samuel Monger, un tânăr în vârstă de 17 ani din Oregon, a estimat că aproximativ 10 dintre videoclipurile sale au fost eliminate din TikTok, din motive pe care nu le cunoaște. El a spus că videoclipurile șterse nu aveau conținut sexual sau violent, ci vorbea despre experiențele sale ca transsexual.

Sursa: Business Insider

Un videoclip, încărcat pentru prima dată în noiembrie, a fost reinstalat de TikTok în februarie după ce Insider a întrebat compania despre eliminarea acestuia.

Un studiu al Centrului internațional de politici cibernetice al Institutului de politici strategice australian, publicat în septembrie, a constatat că hashtagurile legate de problemele LGBTQ au fost suprimate pe platformă în cel puțin opt limbi.

Sinclair a speculat că politicile au fost concepute nu pentru a atenua hărțuirea, ci pentru a limita conținutul pe care compania îl considera „inestetic”.

În august, Eric Han, șeful securității TikTok din SUA, a declarat că, din ianuarie, a eliminat peste 380.000 de videoclipuri, 64.000 de comentarii și 1.300 de conturi pentru încălcarea politicilor privind discursurile instigatoare la ură.

Un alt utilizator, Fletcher Furst, în vârstă de 18 ani, a spus că TikTok ar fi mai incluziv dacă ar permite utilizatorilor să-și desemneze videoclipurile ca „educaționale”, „să poată educa oamenii despre aspecte ale vieții transsexuale fără ca acestea să fie considerate ca având conținut sexual și apoi eliminate”.

Comentariile urâte din spațiul online pot avea efecte în viața reală asupra comunităților de transsexuali

„Tinerii trans sunt continuu traumatizați prin hărțuirea pe care o experimentează atât în lumea în care trăiesc, cât și atunci când apar online”, a declarat Ric Matthews, un psihoterapeut din New York care lucrează cu comunitățile LGBTQ. Hărțuirea în spațiul online intensifică „izolarea și înstrăinarea persoanelor” transgender în lumea reală, a adăugat el.

„Cred că unul dintre motivele pentru care [hărțuirea online] este destul de dăunătoare este că mai ales generația de astăzi petrece o mare parte a timpului pe rețelele de socializare și pe platforme precum TikTok”, a spus Melissa Robinson-Brown, psiholog din New York.

Tinerii transsexuali au un risc mai mare de a încerca să se sinucidă. Un studiu publicat de Academia Americană de Pediatrie în 2018 a analizat un sondaj pe aproximativ 120.000 de tineri, realizat din 2012 până în 2015, în care 51% dintre băieții trans și 30% dintre fetele trans au declarat că au încercat să se sinucidă, comparativ cu 18% dintre fetele cisgender și 10% dintre băieții cisgender.