• 2023 ar putea fi cel mai călduros an în țara noastră, din 1900 şi până în prezent.
  • ANM: Toamna aceasta poate fi în top trei cele mai călduroase anotimpuri de toamnă.
  • Lucian Sfîcă: Clima României arată total altfel de ceea ce am învîțat noi în manuale.

Anul acesta se preconizează că România ar putea înregistra cel mai călduros an din 1900 până în prezent, iar această toamnă se clasează printre cele mai călduroase trei sezoane. Lucian Sfîcă este climatolog și spune că nu este o surpriză. Clima României arată total altfel de ceea ce am învățat noi din manuale. Media este mult mai ridicată.

„E un trend la care asistăm, în special, în ultimul deceniu, cel de creștere a temperaturilor, adică în mod continuu. În ultimii 10 ani am avut cei mai călduroși opt ani din istorie, prin urmare putem să spunem că poate fi cel mai cald din istorie, dar este și cel mai cald din ultimii 10 ani, care au fost per ansamblu cu temperaturi ultra ridicate”, a declarat Lucian Sfîcă, climatolog, pentru Aleph News.

„Aceste tendințe sunt foarte complexe în efectele pe care le au asupra noastră, a tuturor. Putem să listăm o serie întreagă de efecte negative despre care vorbim foarte mult, care țin de dezechilibre ecologice, care țin de stresul termic mai mare la care suntem supuși, impactul mai mare al valurilor de căldură asupra societății în ansamblu și asupra noastră individual, însă nu trebuie să uităm că există și o parte care poate aduce, aparent, beneficii, cum ar fi că o iarnă caldă înseamnă un consum energetic mai redus în zonele temperate sau în cele foarte reci. Însă, per ansamblu, bilanțul acestor schimbări climatice în curs este prevalent negativ și de aceea planurile de adaptare la schimbările climatice sunt de foarte mare importanță, pentru a construi această reziliență climatică despre care se vorbește foarte mult în contextul actual”, a adăugat Sfîcu.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Citește și