- Luna iulie a fost atât de călduroasă, cu valuri de căldură care au afectat trei continente – America de Nord, Europa și Asia.
- Valul de căldură din sud-vestul Statelor Unite, care a durat toată luna, nu dă semne de oprire.
- Organizația Meteorologică Mondială și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au proclamat joi că arșița lunii iulie este dincolo de recorduri.
Luna iulie a fost atât de caldă până acum încât oamenii de știință au calculat că această lună va fi cea mai caldă înregistrată la nivel global și probabil, pe care a cunoscut-o civilizația umană, informează AP News.
Organizația Meteorologică Mondială și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au proclamat joi că arșița lunii iulie este dincolo de recorduri. Aceștia au declarat că temperatura Pământului a trecut temporar peste un prag cheie al încălzirii: obiectivul acceptat la nivel internațional de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.
În această lună, temperaturile au fost cu 1,5 grade mai ridicate decât în perioada preindustrială timp de 16 zile, un record, dar acordul climatic de la Paris are ca obiectiv menținerea temperaturii medii globale pe 20 sau 30 de ani la 1,5 grade. Câteva zile în care acest prag a fost depășit temporar înainte, dar niciodată în luna iulie.
Luna iulie a fost atât de călduroasă, cu valuri de căldură care au afectat trei continente – America de Nord, Europa și Asia – încât cercetătorii au spus că un record era inevitabil. Valul de căldură din sud-vestul Statelor Unite, care a durat toată luna, nu dă semne de oprire și se extinde în cea mai mare parte a Midwest-ului și a Estului, peste 128 de milioane de americani fiind sub incidența unei avertizări de căldură joi.
„Cu excepția cazului în care o eră glaciară ar apărea brusc din senin, este practic aproape sigur că vom depăși recordul pentru cea mai caldă lună iulie și cea mai caldă lună înregistrată vreodată”, a declarat directorul Copernicus, Carlo Buontempo, pentru The Associated Press.
Citește și: