• Șeful ONU, Antonio Guterres, numește căldura intensă din emisfera nordică „terifiantă”, în timp ce solicită acțiuni radicale împotriva schimbărilor climatice.
  • Un val de căldură puternic a lovit emisfera nordică, inclusiv părți din Europa și America, temperaturile record declanșând incendii devastatoare în țări precum Grecia, Italia.
  • „Pentru întreaga planetă, este un dezastru”, a spus el.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a pledat joi pentru o acțiune radicală imediată împotriva schimbărilor climatice, spunând că temperaturile record din iulie arată că Pământul a trecut dintr-o fază de încălzire într-o „eră a fierberii globale”, informează Al Jazeera.

Un val de căldură puternic a lovit emisfera nordică, inclusiv părți din Europa și America, temperaturile record declanșând incendii devastatoare în țări precum Grecia, Italia și Algeria de-a lungul Mediteranei. Vorbind la New York, Guterres a descris căldura intensă din emisfera nordică drept o „vară crudă”.

„Pentru întreaga planetă, este un dezastru”, a spus el, remarcând că „în lipsa unei mini-epoci de gheață în următoarele zile, iulie 2023 va doborî recordurile la nivel general”. „Schimbarea climatică este aici. Este terifiant. Și este doar începutul. Era încălzirii globale s-a încheiat; era fierberii globale a sosit.”

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

Potrivit datelor ERA5 de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, finanțat de Uniunea Europeană, primele trei săptămâni din iulie au fost cele mai calde perioade de trei săptămâni înregistrate, iar luna este pe cale să fie cea mai caldă iulie și cea mai călduroasă lună înregistrată. Datele complete ERA5 pentru iulie vor fi disponibile și publicate pe 8 august. Cea mai tare lună înregistrată a fost iulie 2019.

Joe Biden: „Creșterea temperaturilor este o amenințare existențială”

În timp ce mari zone din Statele Unite se confruntă cu un val de căldură record, președintele Joe Biden a numit joi creșterea temperaturilor din cauza schimbărilor climatice o „amenințare existențială”. „Nu cred că cineva mai poate nega impactul schimbărilor climatice”, a spus el la Casa Albă.

Biden, care a spus că vremea caniculară este „ucigașul numărul unu legat de vreme” în SUA, provocând 600 de decese în fiecare an, a anunțat măsuri pentru a consolida regulile de siguranță legate de căldură pentru lucrători, în special pentru cei care lucrează în aer liber.

Impacturile extreme ale schimbărilor climatice au fost în concordanță cu „predicțiile și avertismentele repetate ale oamenilor de știință”, a spus Guterres, adăugând că „singura surpriză este viteza schimbării”. În fața consecințelor „tragice”, el și-a repetat apelul pentru acțiuni rapide și de anvergură, urmărind din nou sectorul combustibililor fosili.

Citește și