• Kristin Harila finalizează ascensiunile celor mai înalți munți.
  • Circuitul de 14 munți a fost finalizat pentru prima dată de Reinhold Messner, considerat unul dintre cei mai mari alpiniști ai lumii.
  • Kristin Harila, o fostă schioare profesionistă, și-a încheiat ultimul vârf – K2 în Pakistan, care este cel de-al doilea cel mai înalt munte din lume.

O norvegiană susține că a finalizat cea mai rapidă ascensiune dintre cei mai înalți 14 munți din lume, completând runda în trei luni și o zi – cu trei luni și cinci zile mai repede decât recordul anterior deținut de Nirmal „Nims” Purja, informează The Guardian. Kristin Harila, o fostă schioare profesionistă, și-a încheiat ultimul vârf – K2 în Pakistan, al doilea cel mai înalt munte din lume – după ce și-a propus să urce toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri în mai puțin de patru luni.

Eforturile Harilei, însă, nu au fost lipsite de controverse: proeminenta șerpa Mingma G a criticat ascensiunea ei pe Manaslu – al optulea cel mai înalt munte din lume, la 8.163 de metri – pentru dependența aparentă a echipei sale de elicoptere pentru a stoca taberele de pe munte înainte de ascensiunea cu succes. Sponsorii ei, compania în aer liber Osprey, au dat vestea succesului ei în ultimul ei apogeu.

Declarația lui Osprey spunea: „Astăzi, la aproximativ 10.45, Kristin și partenerul ei dedicat de alpinism, Tenjin Lama Sherpa, au atins vârful final, K2 din Pakistan, și cu asta au atins cu succes vârfurile a 14 munți care se ridică peste 8.000 de metri într-un timp record de doar trei luni și o zi (92 de zile). Colaborarea lui Harila și Lama a arătat esența unității alpinismului, depășind granițele și culturile pentru a atinge măreția împreună. Pe măsură ce Kristin și Lama se întorc triumfători din această călătorie istorică, ei își exprimă recunoștința față de susținătorii lor din întreaga lume și comunității de alpinism pentru încurajarea și credința lor neclintită în căutarea lor.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

Urcările lui Harila au folosit oxigen îmbuteliat și s-au bazat pe sprijinul sherpa. Nu era clar câte vârfuri escalasese Tenjin Sherpa cu Harila. Circuitul de 14 munți a fost finalizat pentru prima dată de Reinhold Messner, considerat unul dintre cei mai mari alpinisti ai lumii, căruia i-a luat ani de zile să-l parcurgă. În ultima vreme, însă, alpiniştii au căutat să urce toţi cei 14 munţi în luni de zile, o performanţă revendicată pentru prima dată de Purja în 2009.

Cu toate acestea, recent au fost exprimate îndoieli cu privire la câți alpiniști au finalizat de fapt provocarea, ascensiunile la Manaslu fiind importante în controversă. Cele mai multe expediții ghidate comercial revendică vârful pe un vârf puțin mai jos de adevăratul vârf al muntelui, care este situat puțin mai departe de-a lungul crestei vârfului și necesită urcare în jos și o traversare potențial periculoasă de-a lungul unei secțiuni scurte de pante expuse de zăpadă.

Citește și