• Mecanismul #EUCivPro mobilizează asistență suplimentară Portugaliei, Franței și Albaniei.
  • Pilotul unui avion de stingere a incendiilor portughez a murit în timpul unei operațiuni de stingere
  • Schimbările climatice generează un risc crescut de secetă și incendii.

Este a cincea zi de foc în Portugalia, la propriu. Incendiile de vegetație se extind, ard case și amenință vieți. Europa s-a copt într-un val de căldură care a împins temperaturile la 45 de grade cersius, în unele părți.

O persoană a murit și cel puțin alte 135 au fost rănite de când au început incendiile de vegetație. Autoritatea de Protecție Civilă spune că 800 de persoane au fost evacuate din casele lor. Duminică, intră în vigoare „starea de contingență”, pe teritoriul portugaliei. Vineri, pompierii s-au luptat cu 110 incendii.

Cele mai îngrijorătoare situații sunt pe coasta de nord în Viana do Castelo și Ponte da Barca, în Porto. În centrul țării, fumul întunecă cerul și înghite autostradă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În Spania, incendiile au izbucnit marți. Până acum au ars mai mult de 4.000 de hectare de pădure. Și Grecia a intrat în sezonul incendiilor. Insulele din Marea Egee: Creta, Lesvos, Sanos au cel mai mare risc de aprindere a vegetației. Efectele crizei climatice se desfășoară cu o viteză vertiginoasă, noi încă mergem în viteza tradițională, spune ministrul grec al schimbărilor climatice.