• Un fulger care s-a întins pe aproape 800 kilometri, de-a lungul a trei state americane, bate un nou record mondial de lungime.
  • Acesta a depășit vechiul record, stabilit, în 2018, în Brazilia, de 709 kilometri.
  • „Este singurul fulger, care s-a extins pe o distanță de aproape 800 kilometri, în Texas, Louisiana și Mississippi, în aprilie 2020”, spune Organizația Meteorologică Mondială.

Un fulger care a parcurs distanţa de 768 de kilometri, în SUA, pe 29 aprilie 2020 a fost înscris în Cartea Recordurilor pentru cea mai întinsă undă luminoasă înregistrată până acum, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), informează, agenția AFP, potrivit Agerpres.

Acesta a depășit vechiul record, stabilit, în 2018, în Brazilia, de 709 kilometri.

Tot în anul 2020, s-a mai depășit un record mondial, din punct de vedere al duratei, când un fulger, care s-a întins deasupra Uruguayului și nordului Argentinei, a durat 17,1 secunde, depășind vechiul record de 16,7 secunde și s-a putut observa pe 4 martie 2019, potrivit OMM, ai cărui experţi se bazează pe tehnologia satelitară pentru a realiza aceste măsurători.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În mod normal, fulgerele nu se întind mai mult de 16 kilometri și durează mai puțin de o secundă, a declarat Randall Cerveny, de la Universitatea de Stat din Arizona, șef al confirmării înregistrărilor pentru organizația meteorologică, notează The Guardian.

„Aceste două recorduri de fulgere sunt absolut extraordinare”, a spus Cerveny.

„Ambele fulgere au fost înregistrate la câteva mii de metri deasupra solului, așa că nimeni nu a fost în pericol”, a spus el.

Însă, de-a lungul timpului, au fost înregistrate şi alte tipuri de recorduri asociate fulgerelor. De exemplu, cel mai mortal fulger cu „impact direct” s-a produs, în 1975, în Zimbabwe, când douăzeci și unu de persoane au fost ucise dintr-o singură lovitură în timp ce se adăposteau într-o colibă.