• Cel mai mare iceberg din lume este în mișcare după mai bine de 30 de ani.
  • Icebergul numit A23 s-a despărțit de coasta Antarcticii în 1986.
  • S-a așezat rapid în Marea Weddell, devenind în esență o insulă de gheață.

Cel mai mare iceberg din lume este în mișcare, după mai bine de 30 de ani în care a stat lipit de fundul oceanului. Icebergul, numit A23a, s-a desprins de coasta Antarcticii în 1986, dar a eșuat rapid în Marea Weddell, devenind, practic, o insulă de gheață.

„După cum bine știm, curentul antarctic este unul dintre curenții cei mai importanți în ceea ce privește modificarea și schimbul de mase de aer între diferitele zone ale planetei. Desprinderea acestui ghețar prin topirea lentă și atingerea unei mase care să-i permită dislocarea din fundul de mare mălos unde este ancorat acum va avea efecte destul de spectaculoase”, a explicat Bogdan Țucmanu, activist de mediu, pentru Aleph News.

„În primul rând, că odată desprins și ca atare intrând într-un proces mai rapid de topire, topirea lui și eliberarea maselor de apă dulce va determina, la un moment dat, niște schimbări mult mai rapide față de ce cunoaștem acum, pentru că, datorită diferențelor de salinitate și schimburile de temperatură dintre masa oceanului, atmosfera și ca atare crearea curenților de aer de la suprafața oceanului va fi din ce în ce mai accelerată. Pe de altă parte, va avea efecte indiscutabile și asupra ecosistemelor marine din zonele de coastă, initrofe. Schimbarea salinității va determina și migrarea organismelor și microorganismelor care sunt hrană pentru speciile de mamifere și păsări marine din zona respectivă. Ce rămâne de văzut este cât de repede va porni la drum această imensă masă de gheață”, a adăugat Bogdan Țucmanu.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Citește și