• Temperaturile din China au atins sau au depășit recordurile înregistrate în luna mai, a anunțat Centrul Național de Climatologie din țară.
  • Recordul de căldură înregistrat în luna mai în unele părți ale țării vine în contextul unui an de creștere a temperaturilor și de vreme capricioasă în China.
  • Luni, Biroul de Meteorologie din Shanghai a raportat că orașul a înregistrat o temperatură de 36,1 grade Celsius.

Temperaturile din China au atins sau au depășit recordurile înregistrate în luna mai, a anunțat Centrul Național de Climatologie din țară.

Stațiile meteorologice din 446 de locații au înregistrat temperaturi identice sau mai mari decât cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru luna mai, a declarat vineri directorul adjunct al Centrului Național pentru Climă, Gao Rong, în cadrul unei conferințe de presă, scrie The Guardian.

Luni, Biroul de Meteorologie din Shanghai a raportat că orașul a înregistrat o temperatură de 36,1 grade Celsius. Recordul anterior pentru luna mai a fost de 35,7C, care s-a înregistrat loc în 2018.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE


În următoarele trei zile, cea mai mare parte din sudul Chinei va fi afectată de temperaturi de peste 35C, cu temperaturi care în unele zone vor depăși 40C, potrivit prognozelor naționale de vineri.

Rețelele de energie electrică vor fi puse la încercare pe măsură ce cererea de aer condiționat crește în mega-orașe precum Shanghai.

Efectele temperaturilor ridicate

Cererea de energie electrică în centrele de producție din sud, inclusiv în Guangdong, a crescut în ultimele zile, iar China Southern Power Grid, unul dintre cei doi operatori de rețea din țară, a înregistrat o sarcină de vârf de peste 200 de milioane de kilowați – cu câteva săptămâni mai devreme decât în mod normal și aproape de maximele istorice.

Căldura sufocantă vine în contextul unui an de creștere a temperaturilor și de vreme capricioasă în China.

În februarie, Administrația Meteorologică din China a avertizat că „fenomenele meteorologice și climatice extreme prezintă în continuare o incidență și o intensitate ridicate [pentru acest an]”.

În martie, temperaturile din Wuhan și Zhengzhou, orașe din centrul Chinei, au fost cu peste 10 grade mai mari decât cele normale pentru acea perioadă a anului.

În mod neobișnuit pentru China, în 2023, în nordul arid al țării a fost mai cald decât în sud, un model care se crede că provoacă o serie de probleme ecologice.

Apele seacă

Din vara anului trecut, bazinul fluviului Yangtze a cunoscut cea mai gravă secetă din 1961 încoace, ceea ce a afectat recoltele locale de cereale. Statisticile guvernului chinez arată că, din iulie anul trecut, precipitațiile din bazinul fluviului Yangtze au scăzut cu aproape 50%.

Nivelul apei în cursurile mijlocii și inferioare ale râului Yangtze, precum și în lacurile Poyang și Dongting, care sunt cel mai mare și al doilea cel mai mare lac de apă dulce din China, este cel mai scăzut din istorie pentru aceeași perioadă.

Provincia Yunnan din sud-vestul Chinei se confruntă, de asemenea, cu o secetă de la începutul acestui an, cu o medie în scădere cu 60% față de aceeași perioadă din 2022, iar temperatura medie a crescut cu 0,8 grade, potrivit agențiilor guvernamentale.

Aproape un milion de persoane din această provincie suferă de secetă, iar aproape 200.000 au nevoie de un fel de asistență din partea guvernului.

Citește și