Cod portocaliu de ploi, vijelii puternice și grindină în aproape toată țara. Vântul va atinge 100 km/h

  • ANM a emis o avertizare cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și cantități de apă importante, în aproape toată țara. În nouă județe și București este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică.
  • În același timp, în România sunt active și coduri portocaliu și galben de caniculă.

Codul portocaliu este valabil în intervalul 25 iunie, ora 14:00 – 26 iunie, ora 06:00.

În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Citește și METEO, 25 iunie 2021. Valul de căldură persistă. Vremea devine instabilă în a doua parte a zilei

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp.

În intervalul 25 iunie, ora 12:00 – 26 iunie, ora 23:00, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp.

Coduri portocaliu și galben de caniculă

În continuare, ANM a emis și o avertizare cod portocaliu care vizează fenomene precum val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, în ziua de 25 iunie, în Oltenia, Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei.

Vineri (25 iunie) în Oltenia, Banat, Crișana și în sud-vestul Transilvaniei disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade.

De asemenea, în cursul zilei de vineri, valul de căldură și disconfortul termic vor persista în toată țara. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.