• Meteorologii au emis noi avertizări de viscol şi ninsoare valabile sâmbătă şi duminică în cea mai mare parte a ţării.
  • Este vorba despre trei coduri galbene şi două coduri portocalii.
  • În paralel, persistă frigul, care se va intensifica la începutul săptămânii viitoare, potrivit ANM.

Meteorologii au emis noi avertizări de viscol şi ninsoare valabile sâmbătă şi duminică în cea mai mare parte a ţării. Este vorba despre trei coduri galbene şi două coduri portocalii.

Prima atenţionare de tipul cod galben este valabilă de sâmbătă, la ora 11:00, până duminică, la ora 20:00. Potrivit avertizării, la munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 m va depăşi 80-90 km/h. Temporar va fi viscol şi vizibilitate redusă. În Carpaţii Meridionali şi Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20-25 cm. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni. De duminică vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

O altă avertizare de tipul cod portocaliu anunţă viscol puternic în Carpaţii Meridionali la peste 1.800 metri altitudine şi este valabilă în intervalul sâmbătă, ora 20:00 – duminică, ora 20:00. La altitudini de peste 1.800 metri, în Carpaţii Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90-100 km/h) şi vizibilitate foarte redusă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Al doilea cod galben avertizează asupra unor intensificări ale vântului în Banat, Crişana şi jumătatea de vest a Transilvaniei. Avertizarea este în vigoare de sâmbătă, la ora 11:00, până duminică, la ora 6:00. În zona menţionată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50-70 km/h, iar în vestul şi sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariţia viscolului. Temporar va ninge şi vor fi intensificări ale vântului şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse şi la intensitate mai mică.

Al treilea cod galben vizează jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea. Meteorologii anunţă că vor fi intensificări ale vântului, perioade cu viscol şi zăpadă. Intervalul de valabilitate este sâmbătă, ora 20:00 – duminică, ora 20:00. În zonele menţionate vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50-70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică va ninge şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă.

Al doilea cod portocaliu va fi în vigoare duminică, în intervalul orar 2.00-20.00, pe litoral. În zonă, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze de 70-80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona judeţului Constanţa, au precizat meteorologii.