• ANM a emis miercuri dimineață o avertizare meteo cod roșu de caniculă, valabil în șapte județe din vestul țării.
  • În urmă cu o zi, meteorologii anunțau primul cod portocaliu din această vară.

Avertizarea cod roșu de caniculă vizează temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat în zilele de 24 și 25 iunie.

Zonele afectate sunt județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

Codul roșu de caniculă.

Joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade.

În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade.

11 județe sub cod portocaliu de caniculă. Cod galben în restul țării

De asemenea, joi și vineri, Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei se va afla sub o avertizare cod portocaliu de caniculă.

Astfel, în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade.

În același interval, ANM precizează că valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

ANM precizează că, în zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.