Debitul Dunării la intrarea în ţară e în creştere. Va ajunge la 9000 metri cubi

Debitul Dunării la intrarea în ţară este în creştere, au anunţat sâmbătă reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.

Conform sursei citate, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere, fiind sâmbătă de 5700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

La sfârşitul săptămânii trecute, acesta era sub media multianuală a lunii septembrie, respectiv de valoarea de 2200 mc/s, scrie Mediafax.

„Debitul Dunării la Budapesta are astăzi o valoare de aproape 8000 mc/s fiind în scădere faţă de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozează că Dunărea va atinge la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime de 8700 mc/s”, scrie reprezentanţii administraţiei Apele Române pe Facebook.

Conform acestora, se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în perioada 28-29 septembrie şi va atinge valori de până la 9000 mc/s.

„Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie. În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari. S-a început informarea altor deţinători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare”, se mai arată în postare.

Exit mobile version