• Viena a construit un canal în anii 70 pentru a devia apele crescute ale Dunării.
  • Canalul din Viena încă face față cotelor ridicate ale Dunării, dar sunt anumite zone inundate.
  • Dunărea va atinge vineri noaptea nivelul de 850 cm, în condițiile în care în mod normal este de 250 cm.

Dunărea, al doilea fluviu ca mărime din Europa, leagă 10 țări. Fiecare cunoaște de secole pericolele ei, însă măsurile de protecție de până acum nu mai sunt suficiente în condițiile schimbărilor climatice.

Miercuri dimineață, nivelul Dunării înregistra la Budapesta o cotă de 688 cm, dar în acest weekend, viitura ar putea atinge 850 cm. Budapesta se pregăteşte pentru un nivel record al apelor şi a închis Insula Margareta, o zonă de agrement cu hoteluri şi restaurante.

Autorităţile ungare au instalat baraje şi diguri provizorii pe o lungime de 544 de kilometri de-a lungul Dunării și au declarat stare de alertă în zonele limitrofe Dunării, din cauza riscului de revărsare a fluviului.

Recomandări

KADÎROV SUSPECTĂ RUȘII
N-A MERS PT. ZELENSKI
MILTON LOVEȘTE FLORIDA
RUTTE NU SE TEME DE TRUMP
NADAL, O LEGENDĂ!
NO BABIES, JUST PETS!

Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte semnificativ în perioada următoare, până la 8.000 mc/secundă, mult peste media multianuală a lunii septembrie, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform hidrologilor, media multianuală a lunii septembrie este stabilită la 3.800 mc/secundă.

Până pe 24 septembrie, la ora 7:00, în aval de Porţile de Fier, debitele fluviului Dunărea vor fi în creştere şi vor ajunge la valoarea de 8.000 mc/s.

Citește și