• Furtuna Kathleen a adus vânturi puternice și cea mai caldă zi a anului în Marea Britanie, determinând anularea a aproximativ 140 de zboruri.
  • Rafalele de vânt de peste 112 km/h au afectat mai ales nord-vestul și sud-vestul Angliei, precum și părți din Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor.
  • Peste 110 alerte de inundații sunt în vigoare în Anglia, iar unele serviciil de feriboturi între Larne și Cairnryan, precum și către și dinspre Insula Man au fost suspendate.

Sute de zboruri au fost anulate, deoarece furtuna Kathleen aduce în Marea Britanie vânt puternic și cea mai caldă zi a anului de până acum, scrie BBC.

Aproximativ 140 de zboruri cu plecare și sosire pe aeroporturile din Marea Britanie au fost anulate după ce Met Office a emis o avertizare galbenă de vreme pentru vânt.

Serviciile feroviare și cu feribotul au fost, de asemenea, afectate în Scoția.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Rafalele de vânt de peste 112 km/h au măturat multe părți, iar temperaturile au atins 21,4 Celsius în estul Angliei.

Cele mai puternice rafale de 162,5 km/h au fost înregistrate pe vârful Cairngorm, un munte din Highlands scoțiani.

Cea mai caldă temperatură a anului a fost înregistrată sâmbătă în Lakenheath, Suffolk. Aceasta a depășit valoarea maximă anterioară de 19,9 Celsius în nord-vestul Scoției în ianuarie.

Cele mai semnificative efecte ale furtunii au fost resimțite în nord-vestul și sud-vestul Angliei și în părți din Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor.

Mii de pasageri au suferit întârzieri când zborurile au fost anulate pe aeroporturi precum Heathrow, Manchester, Birmingham, Edinburgh și Belfast City.

Marea majoritate a zborurilor afectate au fost cele care călătoreau în Marea Britanie și către și dinspre insula Irlanda.

Zborurile EasyJet către și dinspre Insula Man au fost, de asemenea, oprite.

A 11-a furtună numită în opt luni, Storm Kathleen a fost numită de serviciul de întâlniri irlandez, Met Éireann, deoarece se aștepta ca Republica Irlanda să-și simtă efectele cel mai acut.

Aproximativ 12.000 de clienți au rămas fără electricitate în timp ce furtuna se deplasează pe insula Irlanda, unde copacii au căzut în urma vântului puternic.

În Irlanda de Nord, avertizarea galbenă de vânt de la Met Office pentru județele Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Tyrone și Londonderry va fi ridicată sâmbătă la ora 22:00 BST.

La începutul zilei, o parte a acoperișului muzeului Titanic Belfast a fost avariată de furtună.

Unele regiuni de coastă ale Mării Irlandei au văzut rafale de 111 km/h și valuri mari.

În Capel Curing, nordul Țării Galilor, viteza vântului a atins 109 km/h.

Mai multe activități au fost suspendate

P&O Ferries a anulat serviciile de feriboturi care călătoreau între Larne din Irlanda de Nord și Cairnryan din Scoția, iar serviciile de feriboturi către și dinspre Insula Man au fost, de asemenea, întrerupte.

Vânturile puternice au văzut și meciurile sportive rearanjate, meciul de rugby de sâmbătă seara EPCR Challenge Cup dintre Edinburgh și Bayonne mutat de pe stadionul Hive la Murrayfield.

Furtuna Kathleen este de așteptat să scadă până duminică seara.

Cea mai mare temperatură înregistrată pentru aprilie a fost de 29,4 Celsius, înregistrată în Camden Square din Londra în 1949.

Deși furtuna nu este neobișnuită în ceea ce privește intensitatea sa, el a spus că faptul că Furtuna Kathleen va dura până duminică înseamnă că „este un lucru destul de longeviv”.

Peste 110 alerte de inundații sunt în vigoare în Anglia. Agenția de Mediu a emis 15 avertismente de inundații.

Citește și