• Este sezonul furtunilor devastatoare în America și Europa.
  • În Brazilia, mai multe persoane și-au pierdut viața în urma unor alunecări de teren care s-au produs din cauza ploilor torențiale.
  • Europa este și ea luată cu asalt de fenomenele meteo extreme, în Germania, rafale de vânt ajungând la aproape 100 de kilometri.

Furtunile lovesc America și Europa. Mai multe persoane au murit în urma furtunilor violente care s-au abătut asupra Europei, cu vânturi ce au atins viteze de 180 de kilometri pe oră, provocând perturbări ale traficului.

În Brazilia, o viitură de proporții a distrus jumătate dintr-un oraș de lângă Rio de Janeiro. Peste o sută de oameni au pierit când șuvoaiele s-au prăbușit de pe un munte peste localitate. Valurile au sfărâmat cel puțin optzeci de case și au târât cu ele mașini grele de câteva tone. Din decembrie, ploile abundente au provocat inundații și alunecări de teren mortale în nord-estul Braziliei și în statul Sao Paulo, afectând recoltele și exploatarea minieră din statul Minas Gerais.

Și Europa se confruntă cu fenomenele meteo extreme și furtunile devastatoare. În Germania, rafale de vânt au atins aproape o sută de kilometri pe oră și au învolburat apele fluviului Elba. Un vapor turistic aproape s-a scufundat, iar pasagerii s-au temut că își trăiesc ultimele clipe.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Tot în Germania, anumite şcoli au fost închise în mai multe landuri, iar poliţia i-a avertizat pe rezidenţi împotriva deplasărilor prin parcuri şi păduri, inclusiv în cele din Berlin şi Hamburg. În timpul furtunii de miercuri, vântul a atins o viteză de 151 km/h pe Brocken, cel mai înalt vârf al masivului muntos Harz, situat în nordul ţării. Niciun tren pe distanţă lungă nu a circulat, joi dimineaţă, în jumătatea nordică a Germaniei, inclusiv la Hamburg şi Berlin, a anunţat operatorul feroviar Deutsche Bahn.

În Polonia, vânturi care au avut viteze de 125 km/h au avariat, grav, aproximativ cinci sute de case, au smuls acoperişuri, au doborât sute de arbori şi au privat de electricitate 324.000 de gospodării din întreaga ţară. La Cracovia, doi muncitori au murit şi alţi doi au fost răniţi, când o furtună a doborât o macara de pe un şantier. În vestul țării, un alt bărbat a fost ucis de un copac care s-a prăbuşit peste automobilul său.

În Anglia, localnicii au primit și ei avertizări de furtuni violente. Avionul care îi aducea de la Lisabona pe fotbaliștii lui Manchester City a ratat aterizarea pe aeroportul Manchester din cauza vijeliei. Vântul bătea cu optzeci de kilometri pe oră. Chiar turate la maximum, motoarele Boeingului nu au putut să învingă rafalele și să coboare. În cele din urmă, avionul a reușit să aterizeze la Liverpool.

În Regatul Unit, furtuna „Dudley” a provocat perturbări ale transporturilor, miercuri, deşi nivelul pagubelor materiale nu a fost unul extins. Joi, serviciul meteorologic britanic a emis un „cod roşu” din cauza furtunii „Eunice”, ale cărei rafale ating 160 de kilometri pe oră şi care pot să pună în pericol vieţile omeneşti.