• 12 noi incendii au izbucnit ieri în Atena, acestea fiind pornite de piromaniaci.
  • Din cauza vremii calde, incendiile și alte incidente se pot transforma mai ușor în incendii de vegetație.
  • Incendiul a izbucnit sâmbătă în apropierea orașului-port Alexandroupolis a devenit cel mai mare din incendiu înregistrat în UE.

Ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a declarat că au existat mai multe încercări ale cetățenilor de a porni noi incendii pe Muntele Parnitha, la nord-vest de Atena. Incendiul este unul dintre sutele din națiunea în care incendiile de vegetație au ucis deja cel puțin 20 de persoane în această săptămână, scrie BBC.

Nikos Koudunis, medic în Atena, spune că 12 noi incendii au izbucnit ieri, însă au fost controlate rapid de autorități. ”A fost vorba despre un caz psihiatric, în care un individ a pornit aceste incendii la o distanță de 500 de metri unul de celălalt”, a adăugat Koudunis.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, a declarat pentru postul public grec ERT că din 140 de arestări legate de incendii, 79 au fost legate de incendiere. „Comiți o crimă împotriva țării”, a spus domnul Kikilias. Incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, iar oamenii de știință au legat creșterea frecvenței și intensității evenimentelor meteorologice extreme, inclusiv a valurilor de căldură, de schimbările climatice.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Stefan Doerr, care conduce Centrul de Cercetare a Incendiilor de la Universitatea Swansea, spune că peisajele mai inflamabile – din cauza vremii calde sau a gestionării proaste a vegetației – înseamnă că incendiile și alte incidente se pot transforma mai ușor în incendii de vegetație cu mișcare rapidă.

Incendiul care a izbucnit sâmbătă în apropierea orașului-port Alexandroupolis a devenit cel mai mare din incendiu înregistrat în UE , potrivit comisarului european Janez Lenarcic.

Între timp, pe Muntele Parnitha de lângă Atena, incendiile au făcut ravagii într-o pădure adiacentă capitalei, amenințănd un parc național.

Citește și: