• Dintr-un salariu mediu net, un român îşi permite să iasă la restaurant în Bucureşti de doar 21 de ori pe lună.
  • În schimb, un spaniol are bani ca să iasă la de 38 de mese la restaurant în Madrid
  • Bucureştiul are cele mai scumpe restaurante raportat la salariu, iar o masă pentru 2 costă 45 de euro, cu doar 10% mai puţin decât la Madrid, deşi salariul mediu net la nivel naţional e la jumătate.

O masă de două persoane în Bucureşti costă 45 de euro, cu doar 10% mai puţin decât la Madrid, deşi salariul mediu net la nivel naţional în România e la jumătate, undeva la 850 de euro, potrivit unei analize făcute de ZF pe baza datelor Numbeo.

Bucureștiul are cele mai scumpe restaurante, raportate la salariu, asta în condițiile în care prețurile din ospitalitatea au crescut accelerat,iar în unele cazuri clienții ajung să plătească de două ori mai mult decât înainte de pandemie.

În ambele cazuri este vorba de suma cheltuită la un restaurant cu preţuri medii, pentru o masă ce cuprinde două feluri de mâncare plus desert. Adică un bucureștean își permite să iasă de 21 de ori în oraș pentru o masă de două persoane, iar un locuitor din Madrid are bani pentru 38 de ieșiri.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

În Europa cel mai bine stau la acest capitol cei din Berlin. Aici o masă pentru 2 persoane costă în medie 60 de euro, iar salariu mediu este 2.650 euro lunar.

Cum s-a ajuns la aceste prețuri pentru o singură masă

Raluca asta pentru că preţurile din ospitalitatea românească au crescut accelerat în ultimii doi ani, mai exact în post pandemie, în unele cazuri clienţii ajungând să plătească de chiar două ori mai mult decât anterior.

Citește și: