• Vladimir Putin a vorbit public despre moartea lui Prigojin: „A fost un om cu o soartă dificilă, a făcut câteva greșeli grave în viața lui”.
  • WSJ: Informațiile preliminare sugerează că Prigojin a fost asasinat, spun oficialii americani.
  • Alexei Navalny a numit moartea șefului grupării Wagner „un atac terorist”.

Într-o întâlnire la Kremlin, Vladimir Putin a făcut primele declarații despre prăbușirea avionului lui Evgheni Prigojin. El a oferint condoleanțe familiilor celor 10 persoane aflate la bord, scrie The Guardian.

El a spus că Prigojin s-a întors în Rusia din Africa miercuri și s-a întâlnit cu „unii oficiali”, fără a preciza numele acestora. „A fost un om cu o soartă dificilă, a făcut câteva greșeli grave în viața lui”, a spus Putin.

„Îl cunosc pe Prigozhin de foarte mult timp, de la începutul anilor 1990. A fost un om cu un destin complicat, a avut greșeli grave în viață și a obținut rezultatele de care avea nevoie atât pentru el însuși, cât și atunci când i-am cerut să facă acest lucru, pentru cauza comună, ca în aceste ultime luni”, a declarat Putin.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Se pare că se referea la războiul din Ucraina și posibil la eforturile luptătorilor Wagner din orașul Bakhmut. „Era un om de afaceri talentat”, a spus Putin, promițând o investigație completă.

Vladimir Putin nu se grăbește cu anchetele: „Dar ceea ce este absolut sigur este că șeful Comisiei de anchetă mi-a raportat despre acest lucru în această dimineață – au început deja o anchetă preliminară a acestui incident, iar acesta va fi realizat în întregime și va fi încheiat, nu există nicio îndoială despre asta. Să vedem ce spun anchetatorii în viitorul apropiat. Acum se fac examinări: atât examene tehnice, cât și genetice. Acest lucru durează ceva timp.”

SUA merg pe ipoteza unui asasinat

Datele preliminare sugerează că nu a fost racheta sol-aer cea care a doborât avionul liderului Wagner, scrie Wall Street Journal.

„Avionul în care se afla Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner, s-a prăbușit ca urmare a unui asasinat și nu pare să fi fost doborât de o rachetă sol-aer”, au declarat oficialii americani. Evaluările preliminare ale guvernului american, despre care oficialii au subliniat că sunt incomplete, sugerează că o bombă a explodat în interiorul aeronavei sau că o altă formă de sabotaj a provocat prăbușirea.

Ca și în cazul deceselor anterioare ale rivalilor președintelui rus Vladimir Putin, Kremlinul va crea confuzie cu privire la cine l-a ucis pe Prigojin. Mass-media din Rusia a început deja să răspundă prin sugestii contradictorii, de la a da vina pe Ucraina până la a sugera că un rival al lui Prigojin a pus o bombă la bordul avionului său.

Moartea lui este problematică, deoarece a fost un erou pentru milioane de veterani datorită istoricul său din războie, dar și prin denunțurile lui privind presupusa corupție din armată.

În același timp, Prigojin a fost un rival periculos pentru oficialii de top din apărarea Rusiei, cei mai mulți
dintre aceștia probabil că știu sigur cine s-a aflat în spatele crimei. 

Navalny numește moartea șefului grupării Wagner „un atac terorist”

„Munca ucigașilor trimiși de Vladimir Putin a rezultat un adevărat atac terorist. Altături de grupul Wangner au fost uciși și un pilot inocent, dar si o stewardesă”, a declarat Alexei Navalny în legătură cu atacul terorist pe care Putin l-a aranjat cu scopul de a omorî grupul Wagner.

În timpul revoltei, Prigojin a fost speriat „de afacerile interne”, se parcă că Navalny a susținut că Vladimir Putin a avut ultimul cuvant în situația cu grupul Wagner. „În acest moment, merită să râzi de cei care cred în munca serviciilor speciale și a planurilor multidirecționale”, a adăugat Navalny.

Citește și: