• Ideea de a antrena un chatbot să răspundă precum o persoană decedată câștigă în popularitate.
  • Wired: Folosirea A.I.-ul generativ pentru „înviere” reprezintă o povară pentru cei în viață.
  • Joshua Barbeau a creat un chatbot al fostei logodnice care a murit, familia nu a vrut să interacționeze cu el.

Inevitabil apare întrebarea: poate duce inteligența artificială la nemurire? Ideea de a antrena un chatbot cu A.I. care să întruchipeze o persoană decedată devine tot mai des menționată în rândul oamenilor de știință, scrie Wired.

Am tot văzut de când cu ChatGPT, tot felul de idei de chatboți tematici, unii care pot să-ți răspundă ca o vedetă, alții care să intre în pielea lui Leonardo Da Vinci. Așa că nu e de mirare că a apărut această idee: un chatbot care să readucă la viață o persoană normală care nu mai este printre noi. Și avem și un exemplu: Joshua Barbeau a creat un chatbot cu logodnica sa care a murit, Jessica. El a spus că acest lucru l-a ajutat să facă față durerii pe care o simțea.

OpenAI plătește 700.000$ zilnic pentru chatbot

Însă au apărut mai multe probleme: familia ei nu dorea să își amintească astfel de ea și a refuzat să interacționeze cu chatbot-ul. În plus, costurile de a ține în viață chatbot-ul erau prea mari. OpenAI, de exemplu, plătește 700.000$ pe zi pentru ca ChatGPT să fie funcțional.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI

Joshua Barbeau și-a dat seama cât timp mai putea fi chatbot-ul funcțional și a decis să nu-l mai folosească pentru a nu simți din nou aceeași pierdere dacă ar fi continuat interacțiunea până în momentul în care acesta nu mai putea fi utilizat, iar acesta este până la urmă mesajul pe care îl transmite Wired în materialul său: readucerea la viață cu ajutorul inteligenței artificiale implică costuri pentru infrastructură, rețea și energie și mentenanță. Pentru cei rămași în viață pentru a avea grijă de aceste creații digitale, greutățile financiare și psihologice ar putea fi prea mari.

Citește și: