- Vestea bună este că acest lucru „întrerupe o lungă secvență fără precedent de luni cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial”.
- Nord-vestul Europei a trecut printr-o „primăvară excepțional de uscată”.
- Creșterea temperaturilor globale este în principal rezultatul arderii continue a combustibililor fosili.
Luna trecută a fost a doua cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată în lume, au constatat oamenii de știință europeni. Aceiași oameni de știință au constatat că luna aprilie a fost, de asemenea, a doua cea mai caldă aprilie înregistrată la nivel mondial. Aceasta a urmat unei luni martie care a fost cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată, scrie Politico.
Advertisment
Luna mai 2025 a fost cu 1,4 grade Celsius peste nivelurile medii preindustriale, conform actualizării lunare a agenției de monitorizare a climei Copernicus a Uniunii Europene.
Vestea bună este că acest lucru „întrerupe o lungă secvență fără precedent de luni cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice. Vestea proastă este că „deși acest lucru poate oferi un scurt răgaz pentru planetă, ne așteptăm ca pragul de 1,5C să fie depășit din nou în viitorul apropiat din cauza încălzirii continue a sistemului climatic”, a adăugat el.
Recomandări
Organismul științific a declarat, de asemenea, că nord-vestul Europei a trecut printr-o „primăvară excepțional de uscată”. Acesta a subliniat că unele părți ale regiunii au înregistrat „cele mai scăzute niveluri de precipitații și umiditate a solului cel puțin din 1979”, ceea ce a dus la „cel mai scăzut debit fluvial de primăvară din Europa de la începutul înregistrărilor în 1992”.
Creșterea temperaturilor globale este în principal rezultatul arderii continue a combustibililor fosili precum cărbunele, petrolul și gazele naturale. Cu toate acestea, în temeiul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, adoptat în 2015, țările s-au angajat să încerce să limiteze încălzirea globală sub 2C și, în mod ideal, sub 1,5C în comparație cu nivelurile preindustriale.
Citește și
Partenerii noștri