• Opt țări din Europa au înregistrat temperaturi record luna trecută.
  • Anul curent are o probabilitate de 45% de a deveni cel mai cald din ultimul secol.
  • În România, martie 2024 a fost mai cald cu 6°C decât în mod normal.
  • Antonio Guterres: Planeta este „în pragul colapsului”.

Martie 2024 continuă seria celor 10 cele mai calde luni din istoria observațiilor la nivel global. Europa a fost continentul pe care s-au doborât cele mai multe recorduri, urmat de zone din America Centrală și Asia.

Observațiile lor arată că, timp de 10 luni consecutive, temperatura medie lunară înregistrată la nivel global a fost cea mai ridicată din toate observațiile, care datează de undeva din 1800 și până în prezent. În Europa, opt țări și-au înregistrat recorduri lunare în luna martie, în special țările din partea de est a Europei, cu excepția României.

Cu toate acestea, multe țări din jurul României și-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în istoria observațiilor. Maximele absolute pentru luna martie în opt țări din Europa au fost neobișnuit de ridicate, afectând întregul continent.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Chiar și în România, spre finalul lunii, am observat temperaturi considerabil mai ridicate. România și-a depășit temperatura medie lunară pentru luna martie cu 3,4 grade Celsius, înregistrând o medie de 6,9 grade Celsius, puțin peste media anului anterior. Februarie a fost desemnat cel mai cald în istoria observațiilor în România.

Citește și