• Opt țări din Europa au înregistrat temperaturi record luna trecută.
  • Anul curent are o probabilitate de 45% de a deveni cel mai cald din ultimul secol.
  • În România, martie 2024 a fost mai cald cu 6°C decât în mod normal.
  • Antonio Guterres: Planeta este „în pragul colapsului”.

Martie 2024 continuă seria celor 10 cele mai calde luni din istoria observațiilor la nivel global. Europa a fost continentul pe care s-au doborât cele mai multe recorduri, urmat de zone din America Centrală și Asia.

Observațiile lor arată că, timp de 10 luni consecutive, temperatura medie lunară înregistrată la nivel global a fost cea mai ridicată din toate observațiile, care datează de undeva din 1800 și până în prezent. În Europa, opt țări și-au înregistrat recorduri lunare în luna martie, în special țările din partea de est a Europei, cu excepția României.

Cu toate acestea, multe țări din jurul României și-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în istoria observațiilor. Maximele absolute pentru luna martie în opt țări din Europa au fost neobișnuit de ridicate, afectând întregul continent.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Chiar și în România, spre finalul lunii, am observat temperaturi considerabil mai ridicate. România și-a depășit temperatura medie lunară pentru luna martie cu 3,4 grade Celsius, înregistrând o medie de 6,9 grade Celsius, puțin peste media anului anterior. Februarie a fost desemnat cel mai cald în istoria observațiilor în România.

Citește și