• ANM a anunțat prognoza meteo pentru luna mai și a explicat că luna mai este cea mai călduroasă lună din an, dar și cea mai instabilă.
  • Modificările bruște de vreme sunt cauzate de poziția centrilor barici de pe continentul european.
  • ANM a mai explicat că România este influențată fie de cicloni mediteraneeni, fie de dorsala anticiclonului azoric.
  • Vremea din România mai este influențată și de maximul barometric est-european și chiar și de anticiclonul nord-african, deși acest lucru se întâmplă mai rar.

ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni din luna mai. Conform Meteo România, luna mai este cea mai călduroasă lună a anului, însă este și cea mai instabilă.

ANM a explicat că vremea se poate schimba brusc în luna mai din cauza poziției centrilor barici de pe continentul european.

Vremea în mai: Temperatura medie a lunii

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961 – 2020 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961 – 2020) are valori mai mari de 18 grade Celsius în extremitatea sud-vestică a Olteniei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Valori medii lunare între 16 şi 18 grade Celsius sunt caracteristice zonelor de câmpie (Câmpia de Vest, Câmpia Română, Câmpia Moldovei) și luncă, zonelor joase din Dobrogea şi a celor din Delta Dunării.

Valori medii între 12 şi 16 grade Celsius se întâlnesc în Dealurile Vestice, în Maramureș, Bucovina, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Subcarpații Olteniei și Munteniei, dar şi în zonele subcarpatice ale Moldovei și în Podişul Central Moldovenesc.

ANM: Temperatura medie a lunii mai la munte

În zona montană, dar şi în depresiuni intramontane, valorile temperaturii medii se situează între 6 şi 12 grade Celsius.

La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură sunt între 2 și 6 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2500 m altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 grade Ceslius.

Temperatura maximă absolută a lunii mai în București

Temperatura maximă absolută a lunii mai, la Bucureşti, este de 36,9 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, în 13 mai 1958.

Prognoza ANM pentru săptămâna 3 – 10 mai 2021

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în jumătatea nordică a ţării, dar mai ales în extremitatea de nord, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele montane.

Prognoza ANM pentru săptămâna 10 – 17 mai 2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în jumătatea nord-vestică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval.

Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Prognoza ANM pentru săptămâna 17 – 24 mai 2021

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil uşor mai coborâte, local, în regiunile nordice şi estice.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va avea o tendinţă uşor deficitară, în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza ANM pentru săptămâna 24 – 31 mai 2021

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifce pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în jumătatea vestică a acesteia.