• Spania se află într-o secetă de lungă durată de la sfârșitul anului 2022, a declarat Ricardo Torrijo, purtător de cuvânt al AEMET, serviciul național de meteorologie spaniol.
  • În martie, țara a primit doar 36% din media lunară de precipitații, fiind al doilea cel mai secetos martie din acest secol.
  • Tendința a continuat și în aprilie și ar putea sfârși prin a fi cel mai secetos an înregistrat vreodată.

Condițiile de secetă din Spania au fost produse de temperaturile arzătoare care amintesc mai degrabă de mijlocul lunii iulie decât de primăvară. Joia trecută, recordurile lunii aprilie au fost doborâte, orașul Córdoba din sudul Spaniei atingând 38,8 grade Celsius, scrie CNN.

Combinația dintre secetă și căldură a alimentat temerile că se va repeta situația din vara trecută, când țara a fost afectată de valuri de căldură și de incendii care au ars 306.000 de hectare. Incendiile neobișnuite din această primăvară au ars deja peste 10.000 de hectare în regiunea estică Castellon.

„Un dezastru agricol”

Pământul crăpat de la barajul „Sau” arată consecințele lipsei precipitațiilor asupra surselor de apă din Catalonia. Situat la aproximativ 100 de kilometri nord de Barcelona, rezervorul este o sursă cheie de apă potabilă pentru regiune. La sfârșitul lunii aprilie era la doar 7% din capacitate.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Nivelul său de apă este atât de scăzut încât un sat medieval, inundat când lacul a fost creat în anii 1960, a ieșit la suprafață, conferă o prezență stranie locului. Autoritățile au fost nevoite să sifoneze apa din rezervor în încercarea de a proteja calitatea apei și au fost nevoite să scoată peștii pentru a nu se asfixia.

Nivelul rezervoarelor din Catalonia se situează la aproximativ 25%, mult mai scăzut decât în mod obișnuit în această perioadă a anului. Lipsa apei are un impact catastrofal asupra fermelor din întreaga regiune. „Nu există niciun precedent”, a declarat Martí Costal, șeful departamentului de apă din cadrul organizației Young Farmers and Ranchers of Catalonia (JARC).

Majoritatea recoltelor de grâu și orz vor fi pierdute, iar cele de pe terenurile irigate vor fi reduse la jumătate, a declarat Costal pentru CNN. „Dacă nu plouă în luna mai, va fi un dezastru”, a spus el.

„Nu există apă”

Lipsa de apă nu afectează doar fermierii, ci și apa potabilă. Satul Castellcir, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Barcelona, este unul dintre numeroasele sate din Catalonia care se bazează pe apa adusă cu camioanele.

Oamenii au fost rugați să economisească apa prin a face dușuri rapide, fiind atenți când spală vasele și să nu își umple piscinele. Situația durează de mai bine de un an, a declarat Juan Cogdony, un locuitor al satului. „Suntem foarte îngrijorați”, a declarat el pentru CNN.

„Pur și simplu nu plouă”, a spus Cogdony, uitându-se la cer. „Nu există apă. Bere, da, dar nu apă”, a glumit el. Pe măsură ce se apropie vara, iar speranța unor ploi abundente de primăvară dispare, mulți trag un semnal de alarmă cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în Spania.

„Ne aflăm acum într-o situație foarte dramatică”, a spus Joan Girona Gomis, om de știință la Institutul de Cercetare și Tehnologie Agroalimentară, o organizație de cercetare deținută de guvernul catalan. Fără ploi semnificative „vom suferi o secetă gravă în această vară”, a declarat el pentru CNN. Gomis a lucrat la experimente pentru a crește eficiența sistemelor de irigații folosite de agricultori, inclusiv prin utilizarea unor tehnologii precum senzorii pentru a evalua cantitatea exactă de apă de care au nevoie culturile.

Dacă Catalonia poate rămâne una dintre regiunile agricole cheie ale Europei este „marea întrebare”, a precizat Gomis. El speră că ceea ce se întâmplă în Spania și în alte părți ale Europei le va reaminti oamenilor de unde provin alimentele lor. „Fructele sunt produse pe câmp, nu pe rafturile unui supermarket”, a spus el.

În Gimenells, Caudevilla este profund îngrijorat de ceea ce se va întâmpla cu mediul rural catalan dacă, așa cum se așteaptă, secetele și valurile de căldură vor deveni mai frecvente și mai intense. „Această zonă se confruntă cu abandonul”, a spus el. Fermierii îmbătrânesc, a adăugat el, „în 10 ani nimeni nu va mai dori să lucreze în această zonă rurală”.