• Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă continuă să afecteze zone extinse din Spania. Țara a fost învăluită de o masă de aer cald și uscat dinspre nordul Africii.
  • Agenția meteo din Spania spune că aceste temperaturi sunt întâlnite de obicei vara.
  • Riscul de incendii de vegetație este, de asemenea, ridicat, iar fermierii din țară avertizează asupra efectului catastrofal pe care vremea îl are asupra culturilor lor.

Spania a înregistrat joi cea mai ridicată temperatură din istorie pentru luna aprilie, ajungând la 38,8 grade Celsius, potrivit serviciului meteorologic al țării, scrie Star Tribune.

Cifra record a fost atinsă pe aeroportul din Cordoba, în sudul Spaniei, imediat după ora locală 15:00 (14:00 BST).

De câteva zile, un val de căldură sufocant lovește țara, cu temperaturi cu 10-15C mai ridicate decât cele așteptate pentru luna aprilie. Acesta a fost determinat de o masă de aer foarte cald din Africa, combinată cu un sistem meteorologic care se deplasează lent.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Temperaturi scăpate de sub control

Experții au fost surprinși de amploarea căldurii resimțite în sudul Spaniei în ultimele zile.

,,Acest lucru nu este normal. Temperaturile sunt complet scăpate de sub control în acest an” , a declarat pentru BBC News Cayetano Torres, un purtător de cuvânt al biroului de meteorologie din Spania.

,,Acest episod de căldură din Spania este absolut extrem, fără precedent, cu temperaturi nemaiîntâlnite până acum în aprilie. În unele locații, recordurile sunt depășite cu o marjă de 5C, ceea ce s-a întâmplat doar de câteva ori la stațiile meteorologice din întreaga lume” , a declarat Maximiliano Herrera, un climatolog care conduce un cont de Twitter Extreme Temperatures.

Școlilor li se va permite să își adapteze orarele pentru a evita cea mai mare parte a căldurii. Metroul din Madrid are trenuri care trec mai des decât de obicei pentru a preveni așteptările lungi pe peron, iar piscinele publice sunt așteptate să se deschidă cu o lună mai devreme decât în mod normal.

Vremea caldă din Africa de Nord împinge căldura în Europa

Meteorologii spun că o combinație de factori este responsabilă pentru temperaturile excepționale care se înregistrează acolo în această săptămână.

Vremea caldă din Africa de Nord împinge căldura în Europa. Un sistem meteorologic de înaltă presiune plus cerul senin deasupra peninsulei iberice permit ca mai mulți raze de soare să atingă solul, care este deja atât de uscat încât nu poate evapora căldura.

Temperaturile ridicate se adaugă unei secete de lungă durată în multe părți ale Spaniei. Rezervoarele din bazinul Guadalquivir sunt la doar 25% din capacitate.

Această combinație ridică perspectiva unor incendii de pădure timpurii, iar serviciul național de meteorologie a avertizat că zone întinse din țară vor fi în pericol. În 2022, Spania a înregistrat cele mai multe terenuri arse dintre toate țările din Europa.

Schimbările climatice joacă foarte probabil un rol în acest val de căldură

,,Știm că 2022 a fost al doilea cel mai călduros an înregistrat în Europa și a fost cea mai caldă vară înregistrată vreodată” , a declarat pentru BBC News Dr. Samantha Burgess de la serviciul de schimbări climatice Copernicus.

,,Europa se încălzește de două ori mai rapid decât rata globală și știm că, deoarece există o rată mai mare de încălzire, există o probabilitate mai mare de evenimente extreme. Iar aceste evenimente extreme includ valurile de căldură” .

Pe lângă impactul asupra tinerilor și bătrânilor, o altă preocupare este agricultura.

Mulți fermieri întâmpină dificultăți din cauza lipsei continue de precipitații, iar guvernul de la Madrid a cerut ajutor financiar Uniunii Europene.

Unii proprietari de terenuri spun că nu vor planta culturi din cauza condițiilor uscate, ceea ce ar putea avea implicații asupra aprovizionării cu alimente în întreaga Europă, conform BBC.

Citește și

Sora lui Meghan Markle susține că ea și prințul Harry au o relație toxică: „Ei sunt nesănătoși unul pentru celălalt”

Donator de spermă, oprit de instanță. Judecătorii au declarat că bărbatul a contribuit la producerea a 550-600 de copii

FOTO. Noi imagini cu regele Charles al III-lea și regina consoartă au fost publicate de Palatul Buckingham. Ce poartă cuplul regal