• În mari părți din Spania, temperaturile au depășit 30 de grade Celsius.
  • Școlile din Spania sunt preocupate de protejarea elevilor și a personalului din sălile de clasă supraîncălzite care nu au aer condiționat.
  • Temperaturile ridicate vin în contextul în care o secetă prelungită a afectat părți din Spania.

O masă de aer cald și uscat care suflă dinspre nord dinspre Africa a dus la temperaturi excepțional de ridicate”, care sunt mai degrabă tipice de vară” în această săptămână în Spania, a anunțat serviciul național de meteorologie AEMET, scrie CNN.

Temperaturile din această săptămână sunt așteptate să fie cu 15 până la 20 de grade Celsius peste cele normale pentru această perioadă a anului, existând posibilitatea ca acestea să atingă 40 de grade Celsius în unele locuri. În mari părți din Spania, temperaturile au depășit 30 de grade Celsius. Joi, se așteaptă ca acestea să depășească 37 de grade Celsius în valea râului Guadalquivir, care include orașele Cordoba și Sevilla, potrivit serviciului meteorologic național spaniol.

Miercuri, aeroporturile din Cordoba și Sevilla au depășit ambele 36 de grade Celsius, doborând recordurile anterioare pentru temperaturile din aprilie, stabilite în 1997, a raportat agenția națională de meteorologie spaniolă AEMET.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Temperaturile nocturne vor rămâne ridicate

Temperaturile nocturne sunt, de asemenea, prognozate să rămână ridicate, fără să scadă sub 20 de grade Celsius în unele locuri. Școlile din Spania sunt preocupate de protejarea elevilor și a personalului din sălile de clasă supraîncălzite care nu au aer condiționat, a raportat presa spaniolă. Unele iau în considerare schimbarea orarelor pentru a plasa activitățile de exerciții în aer liber mai devreme în timpul zilei de școală. Căldura ar putea crește riscurile de incendii în țară, care a văzut deja incendii neobișnuit de timpurii care au ars peste 10.000 de hectare în regiunea Castellon din estul țării la sfârșitul lunii martie.

Temperaturile ridicate vin în contextul în care o secetă prelungită a afectat părți sudice din Spania, precum și nord-estul țării, în apropiere de Barcelona. Precipitațiile au fost foarte scăzute, nivelurile din martie fiind de doar 36% față de media lunară a precipitațiilor, a raportat Ministerul spaniol al Tranziției Ecologice.

Țara s-a confruntat cu 36 de luni consecutive de precipitații sub medie, iar rezervoarele sunt la doar jumătate din capacitatea lor. În Catalonia, în nord-estul Spaniei, nivelul rezervoarelor de apă este de aproximativ 25% și există deja unele restricții de apă în vigoare.

Lipsa apei are un impact sever asupra fermierilor din țară. Situația agriculturii din cauza secetei este foarte îngrijorătoare în Spania, dar în zonele cele mai afectate, ar putea fi numită agonizantă”, a declarat UPA, Uniunea Micilor Fermieri și Crescători de Animale.

Citește și