• Producția de energie în Balcani se îndepărtează de utilizarea cărbunelui.
  • Albania, Bosnia, Muntenegru și zone întinse de pe coasta croată au fost afectate de întreruperi de curent.
  • Investițiile în energia solară sunt în curs de dezvoltare, dar nu sunt încă suficient de avansate pentru a acoperi complet nevoile energetice.

Patru țări din Balcani au suferit vineri întreruperi simultane ale alimentării cu energie electrică, care au durat mai multe ore, în condițiile în care regiunea este afectată de un val de căldură estivală, scrie BBC.

Albania, Bosnia, Muntenegru și zone întinse de pe coasta croată au fost afectate de pene de curent, cauzate de creșterea cererii de energie după ce gospodăriile au pornit aerul condiționat pentru a combate temperaturile ridicate.

În Bosnia și Croația, semafoarele au fost întrerupte, provocând haos în Sarajevo, Split și alte orașe mari. Furnizorii au declarat că au restabilit în mare parte alimentarea cu energie electrică până seara, dar încă încercau să identifice unde a avut loc defecțiunea în sistemele energetice interconectate ale celor patru țări.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

Întreruperile au fost raportate pentru prima dată la ora locală 13:00, chiar și pompele de apă oprindu-se în Capitala Muntenegrului, Podgorica.

Pierderea energiei electrice a dat o lovitură și sezonului turistic în stațiunile croate, turiștii din Dubrovnik fiind dezorientați după ce restaurantele, pub-urile și supermarketurile și-au închis porțile. Temperaturile din întreaga regiune s-au apropiat de 40 de grade Celsius pe măsură ce după-amiaza lungă și fierbinte se prelungea.

Ministrul Energiei din Muntenegru, Sasa Mujovic, a declarat la televiziunea națională că „o creștere bruscă a consumului de energie din cauza temperaturii ridicate” a fost de vină.

În Albania, oficialii au declarat că energia electrică a fost restabilită în decurs de o jumătate de oră, dar că există un risc ridicat de noi pene de curent, deoarece consumul de energie este încă ridicat. Producția de energie în Balcanii de Vest se îndepărtează de utilizarea cărbunelui, care este responsabil pentru o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră din regiune.

Cu toate acestea, în pofida unei mari tendințe de a investi în energia solară, infrastructura energetică care scârțâie nu este încă pe deplin pregătită pentru această schimbare, afirmă oficialii din industrie.

Citește și