• Un cutremur de cel puțin 7,5 grade a lovit Mindanao în sudul Filipinelor.
  • Au fost emise ordine de evacuare pentru unele zone ale țării, din cauza avertismentelor de tsunami.
  • Cutremurele sunt frecvente în Filipine, care se află în „Cercul de foc”, o centură de vulcani care înconjoară Oceanul Pacific, predispusă la activitate seismică.

Un cutremur de cel puțin 7,5 grade a lovit Mindanao în sudul Filipinelor, declanșând ordine de evacuare pentru unele zone ale țării și pentru coasta de sud-vest a Japoniei, din cauza avertismentelor de valuri de tsunami de 1 metru sau mai mult, scrie Reuters.

Institutul Filipinez de Vulcanologie și Seismologie (Phivolcs) a declarat, sâmbătă seara, că valurile ar putea lovi Filipine până la miezul nopții și ar putea continua ore întregi, deși nu au existat rapoarte inițiale de pagube semnificative ale valurilor până la acel moment.

Recomandări

FERMIERII PROTESTEAZĂ LA BRUXELLES
CARE ESTE SECRETUL LONGEVITĂȚII
ROMÂNII, CONSUMATORI DE PRODUSE BIO
IOHANNIS MERGE LUNI LA PARIS
UN AVIATOR ȘI-A DAT FOC ÎN SEMN DE PROTEST
LUKAȘENKO VREA UN NOU MANDAT

Sistemul de avertizare de tsunami din SUA a arătat inițial că ar putea exista valuri de până la 3 metri deasupra nivelului obișnuit, de-a lungul unor părți ale coastei filipineze. Ulterior, a informat că riscul unui tsunami a trecut.

Phivolcs a spus că oamenii care locuiesc în apropierea coastei în provinciile Surigao Del Sur și Davao Oriental „ar trebui să evacueze imediat”. Cele două provincii sunt în mare parte rurale și nu sunt dens populate, spre deosebire de alte părți ale Filipinelor.

„Bărcile aflate deja pe mare în această perioadă ar trebui să rămână în largul mării până la o notificare ulterioară”, anunța Phivolcs.

Fotografiile postate pe rețelele de socializare de administrația locală din Hinatuan, care are o populație de aproximativ 44.000 de persoane, arată zeci de rezidenți și vehicule părăsind zona.

Cutremurele sunt frecvente în Filipine, care se află în „Cercul de foc”, o centură de vulcani care înconjoară Oceanul Pacific, predispusă la activitate seismică.

EMSC a declarat că magnitudinea cutremurului a fost de 7,5 grade la o adâncime de 63 km, în timp ce United States Geographic Survey a stabilit cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade și o adâncime de 32 km.

Citește și