• Satelitul de recunoaștere al Seulului, transportat de una dintre rachetele SpaceX Falcon 9 ale lui Elon Musk, a decolat vineri de la baza forțelor spațiale americane Vandenberg din California, la ora locală 10:19.
  • Lansarea vine la mai puțin de două săptămâni după ce Phenianul a lansat cu succes propriul său satelit de spionaj pe orbită.
  • Seulul a declarat că Phenianul a primit ajutor tehnic din partea Moscovei, în schimbul furnizării de arme pentru utilizare în războiul Rusiei cu Ucraina.

O rachetă SpaceX a lansat primul satelit de spionaj militar al Coreei de Sud, intensificând astfel cursa spațială din peninsulă, după ce Phenianul a lansat propriul său satelit de supraveghere săptămâna trecută, scrie The Guardian.

Agenția de știri Yonhap a raportat că satelitul a ajuns cu succes pe orbită imediat după lansare.

Satelitul de recunoaștere al Seulului, transportat de una dintre rachetele SpaceX Falcon 9 ale lui Elon Musk, a decolat vineri de la baza forțelor spațiale americane Vandenberg din California, la ora locală 10:19.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

„Racheta Falcon 9 a decolat la 10:19 și a plasat satelitul de recunoaștere pe orbită la aproximativ patru minute după lansare„, a spus Yonhap, citând Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

Prin atingerea orbitei, Coreea de Sud arată că a dobândit primul său satelit de spionaj construit intern pentru monitorizarea Coreei de Nord, care deține arme nucleare.

Seulul planifică să lanseze încă patru sateliți de spionaj până la sfârșitul anului 2025 pentru a-și consolida capacitatea de recunoaștere asupra Nordului.

Programat să orbiteze între 400 km și 600 km deasupra Pământului, satelitul Seulului este capabil să detecteze un obiect de dimensiunea unui cub de 30 cm, conform Yonhap.

„Având în vedere rezoluția și capacitatea sa de observare a Pământului, tehnologia noastră satelitară se situează în primele cinci locuri la nivel mondial„, a declarat oficialul din Ministerul Apărării, citat de Yonhap.

Lansarea vine la mai puțin de două săptămâni după ce Phenianul a plasat cu succes propriul său satelit de spionaj pe orbită.

Până acum, Coreea de Sud s-a bazat în mare măsură pe sateliții de spionaj ai SUA în ceea ce privește monitorizarea Nordului”, a spus Choi Gi-il, profesor de studii militare la Universitatea Sangji.

Experții au spus că plasarea unui satelit de recunoaștere funcțional pe orbită ar îmbunătăți capacitățile de colectare a informațiilor asupra Coreei de Nord, în special asupra Coreei de Sud, și ar furniza date esențiale în orice conflict militar.

După lansarea de săptămâna trecută, Coreea de Nord a pretins că noul său satelit a furnizat deja imagini ale principalelor baze militare americane și sud-coreene, precum și fotografii ale capitalei italiene, Roma, însă nu a dezvăluit încă nicio imagine de satelit pe care pretinde că o deține.

Lansarea „Malligyong-1″ a Coreei de Nord a fost a treia încercare a Phenianului de a plasa un astfel de satelit pe orbită, după două încercări eșuate în mai și august.

Seulul a declarat că Phenianul a primit ajutor tehnic din partea Moscovei, în schimbul furnizării de arme pentru războiul Rusiei cu Ucraina.

Citește și