• Pentru prima dată, o majoritate a rușilor sprijină negocierile de pace.
  • Analiștii consideră că astfel de evoluții pot fi sursa temerilor tot mai mari din interiorul Kremlinului cu privire la campania electorală a lui Putin de anul viitor.
  • Sunt necesare schimbări în sistemul de mobilizare militară din Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 16.00 – Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, și-a pierdut alimentarea cu energie

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, și-a pierdut alimentarea cu energie după ce ultima linie rămasă către ea din teritoriul controlat de ucraineană a fost întreruptă, dar de atunci a fost reparată, relatează Reuters.

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Energiei al Ucrainei pe Telegram, o linie electrică către centrală a fost întreruptă vineri seara, în timp ce ultima linie de 750 kW a fost întreruptă sâmbătă la ora 2.31. În declarația sa, ministerul energiei a declarat că a fost cea de-a opta întrerupere a centralei nucleare, care a fost capturată de Rusia la începutul lunii martie 2022. Ministerul a avertizat că acest ultim incident ar fi putut duce la „catastrofă nucleară”.

UPDATE ORA 14.00 – Ucraina elaborează planuri pentru a permite spectatorilor să participe la stadioanele sportive

Ministerul sportului ucrainean a declarat că dezvoltă un sistem care le va permite fanilor să meargă pe stadioane și să urmărească meciuri care au fost interzise publicului de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Guvernul țării a însărcinat ministerul sportului, ministerul afacerilor interne, agențiile de securitate și administrațiile militare regionale să elaboreze un „algoritm” pentru a face evenimentele sportive accesibile și cât mai sigure posibil, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia încearcă să potolească disidența din partea soțiilor soldaților cu bani și atacuri online, anunță Marea Britanie

Autoritățile ruse încearcă să potolească disidența din partea soțiilor soldaților dislocați în Ucraina, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Ministerul a declarat în briefing-ul zilnic de informații că unii au fost plătiți, în timp ce alții au fost discreditați online. Vine după protestele soțiilor soldaților din noiembrie.

UPDATE ORA 11.00 – Putin a ordonat armatei țării să mărească numărul maxim de trupe cu aproape 170.000 de persoane

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei țării să mărească numărul maxim de trupe cu aproape 170.000 de persoane, în timp ce invazia Moscovei în Ucraina continuă în cea de-a 22-a lună.

Decretul lui Putin a fost publicat vineri de Kremlin și a intrat în vigoare imediat. Acesta duce efectivul forțelor armate la 1,32 milioane de militari și crește numărul total al personalului militar rus la aproximativ 2,2 milioane.

Creșterea efectivelor cu normă întreagă ale forțelor armate se datorează amenințărilor tot mai mari la adresa țării noastre, asociate cu operațiunea militară specială și cu expansiunea continuă a NATO”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Acesta a precizat că ordinul nu implică nicio extindere semnificativă a conscripției” și că majorarea va avea loc treptat, prin recrutarea mai multor voluntari.

UPDATE ORA 10.00 – Ucraina ar putea redeschide aeroportul din Kiev în curând, spune un oficial

Ucraina a devenit progresiv mai puternică în ultimul an și va putea redeschide în curând aeroportul internațional din Kiev, a declarat vineri șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski.

Andriy Yermak a făcut această promisiune în timp ce se adresa diplomaților la aeroportul internațional Boryspil din afara capitalei.

Această revenire la elementele de pace este posibilă pentru că Ucraina a devenit mai puternică”, le-a spus Yermak diplomaților în remarcile postate pe site-ul lui Zelenski.

Acum suntem capabili să asigurăm securitatea acestui loc. Mulțumim forțelor noastre de apărare și prietenilor noștri, țările voastre. Sunt convins că cărțile de îmbarcare simbolice care v-au fost date când ați venit astăzi se vor transforma în curând în cărți reale.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sunt necesare schimbări în sistemul de mobilizare militară din Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski, scrie Sky News.

Liderul ucrainean a declarat astăzi, într-o alocuțiune, că la o reuniune a comandamentului militar s-au discutat scenarii care ar putea produce rezultate concrete” pentru țară pentru 2024 în războiul împotriva Rusiei.

În special, aceasta se referă la problema mobilizării. Toată lumea din Ucraina înțelege că sunt necesare schimbări în acest domeniu”, a spus el. Comentariile vin în contextul în care Ucraina continuă să avanseze cu contraofensiva sa.

Citește și