• Uraganele pornesc de obicei de la valuri tropicale care vin de pe coasta Africii.
  • În luna mai, temperaturile apei sunt mai scăzute decât în perioada de vârf a sezonului, iar puterea vântului este de obicei mai mare.
  • Agatha s-a format abia duminică și a luat rapid putere și viteză.

Un uragan a intrat în istorie ca fiind cel mai puternic înregistrat în luna mai în Pacificul de Est, cu o viteză de 105 km/h. Uraganul Agatha a ajuns luni după-amiază pe o porțiune slab populată de orașe mici de plajă și sate de pescari din sudul Mexicului.

După ce a lovit statul Oaxaca ca un uragan puternic de categoria a doua, a pierdut rapid din putere pe măsură ce se deplasa spre interiorul munților. Agatha a fost apoi retrogradată la furtună tropicală la sfârșitul zilei de luni, iar vânturile sale susținute au scăzut la 70 de km/h.

Centrul național american pentru uragane a declarat că furtuna ar trebui să se disipeze peste noapte, dar a avertizat că ploile abundente reprezintă în continuare o amenințare. Vânturile puternice și ploile torențiale au biciuit palmierii și au împins turiștii și locuitorii în adăposturi.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Agenția de apărare civilă a statului Oaxaca a arătat familii care se grăbeau într-un adăpost din Pochutla și o alunecare de pietre și noroi care a blocat o autostradă. Ploile torențiale și valurile mari au lovit orașul Zipolite, cunoscut de mult timp pentru plaja sa cu îmbrăcăminte opțională și pentru atmosfera boemă.

Este multă ploaie și rafale bruște de vânt puternic”, a declarat Silvia Ranfagni, managerul hotelului Casa Kalmar din Zipolite.

În orașul de surfing Puerto Escondido, oamenii s-au adăpostit și au montat placaje pentru a împiedica geamurile să se spargă din cauza vântului puternic. Centrul mexican al guvernului pentru broaște țestoase – un fost abator transformat în centru de conservare din Mazunte – s-a închis pentru vizitatori din cauza uraganului. Agatha s-a format abia duminică și a căpătat rapid putere.

Agatha este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată care a ajuns pe uscat în luna mai în estul Pacificului, a declarat Jeff Masters, meteorolog la Yale Climate Connections și fondator al Weather Underground.