• Temperaturile sunt apropiate de pragul de 30 de grade în majoritatea regiunilor ţării.
  • În Banat, până în data de 30 mai, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât în mod caracteristic perioadei.
  • În Crișana, cu mici variaţii, până în data de 31 mai, valorile termice se vor situa peste cele caracteristice în această perioadă.

Temperaturile sunt apropiate de pragul de 30 de grade în majoritatea regiunilor ţării, în următoarele două săptămâni, potrivit previziunilor meteorologilor pentru perioada 27 mai – 9 iunie.

Banat

Până în data de 30 mai, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât în mod caracteristic perioadei, apoi vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât va deveni călduroasă spre sfârşitul acestei săptămâni şi, cu mici variaţii, se va menţine la fel şi în a doua săptămână din interval. Temperaturile maxime vor avea medii de la 24 spre 30 de grade, iar minimele se vor situa între 10 şi 16 grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi mai ridicat în zilele de 29 şi 30 mai şi din nou după data de 4 iunie, când se va manifesta pe suprafeţe mai extinse.

Crişana

Cu mici variaţii, până în data de 31 mai, valorile termice se vor situa peste cele caracteristice în această perioadă, astfel încât mediile maximelor vor fi între 24 şi 26 de grade, iar ale minimelor între 10 şi 12 grade. De la sfârşitul acestei săptămâni se va încălzi semnificativ, astfel încât vremea va deveni şi se va menţine călduroasă, cu maxime în jurul a 28 de grade şi minime de 14…16 grade, mediat regional. Instabilitatea atmosferică se va păstra pe tot parcursul intervalului, însă se va manifesta mai intens şi pe suprafeţe mai mari în zilele de 29 şi 30 mai şi foarte probabil în data de 4 iunie.

Recomandări

ROMÂNIA ÎNVINGE UCRAINA
A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CINE OCUPĂ FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?

Transilvania

Vremea va fi normală termic la început, cu maxime de 22 – 24 de grade şi minime de 7 – 10 grade, mediat regional, însă din 31 mai valorile termice vor creşte treptat, astfel încât vremea va deveni călduroasă, în cea mai mare parte a regiunii, până spre finalul intervalului. Mediile maximelor vor fi în jurul a 29 de grade şi ale minimelor de 14 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată între 28 şi 31 mai şi din nou în data de 4 iunie. În celelalte zile acestea vor apărea doar pe spaţii mici.

Maramureş

În intervalul 27-30 mai, valorile termice vor varia de la o zi la cealaltă, dar în medie se vor înregistra maxime între 23 şi 25 de grade şi minime între 10 şi 12 grade. După data de 31 mai se va încălzi semnificativ, astfel încât temperaturile vor fi peste cele caracteristice perioadei, cu valori mediate regional, diurne între 26 şi 28 de grade şi nocturne între 14 şi 16 grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în accentuare din data de 29 mai.

Moldova

În primele zile din interval, valorile termice se vor situa în jurul normelor caracteristice perioadei, cu medii ale maximelor de 22 de grade şi ale minimelor în jurul a 11 grade. Din 1 iunie vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât va deveni călduroasă în cea mai mare parte a regiunii şi se va menţine aşa, doar cu mici variaţii, inclusiv în a doua săptămână de prognoză. În medie, regimul termic diurn va fi de 30 – 32 de grade, iar cel nocturn de 14 – 16 grade. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată între 29 şi 31 mai, iar în restul intervalului regimul pluviometric va fi deficitar.

Dobrogea

În prima săptămână a intervalului, valorile termice vor creşte treptat, de la temperaturi maxime de 19 – 20 de grade, până în jurul a 28 de grade şi minime de la 10 – 11 grade până spre 16 grade. Până spre finalul intervalului vor mai fi mici variaţii, însă temperaturile maxime se vor situa în general între 27 şi 30 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru acea perioadă la nivelul întregii regiuni, iar cele minime vor fi în jurul a 17 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată la începutul şi spre sfârşitul intervalului.

Muntenia

Tendinţa generală la nivelul întregii regiuni va fi de încălzire treptată în prima săptămână a intervalului. Astfel, temperaturile maxime vor fi de la 23 – 24 de grade în primele zile din interval, până spre 31 – 32 de grade în data de 2 iunie, iar cele minime vor creşte de la 10 – 11 grade până spre 16 grade. În următorul interval, până pe data de 9 iunie, vremea se va menţine călduroasă, deşi vor mai fi mici variaţii. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată între 28 şi 31 mai şi din nou în intervalul 6 – 8 iunie. În celelalte zile acestea se vor semnala doar cu totul izolat.

Oltenia

În primele zile ale intervalului vor fi mici variaţii termice şi se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 25 de grade şi minime de 10 – 11 grade. Din data de 30 mai se va încălzi treptat şi se vor înregistra maxime până spre 31 – 32 de grade şi minime de 15 – 16 grade, mediate la nivelul întregii regiuni. Aşadar, în a doua săptămână din interval se vor înregistra maxime termice în jurul a 30 de grade, caracterizând astfel o vreme caldă pentru această perioadă şi minime în jurul a 16 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată între 29 şi 31 mai şi din nou între 3 şi 7 iunie.
În celelalte zile acestea se vor semnala doar cu totul izolat.

La munte

Regimul termic nu va avea variaţii notabile în primele zile de prognoză, dar va înregistra un proces de creştere din data de 1 iunie, astfel că, spre sfârşitul acestei săptămâni vremea va fi mai caldă decât în mod caracteristic datei şi ulterior se va mai răci doar uşor. Maximele vor fi în medie de la 12 spre 20 de grade, iar minimele între 4 şi 12 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta pe arii mai extinse îndeosebi între 28 mai şi 1 iunie.

Citește și