• Sistemul de educație este declarat drept una dintre cele mai importante probleme ale țării de către 11% dintre români.
  • Procentul românilor preocupați de sistemul de educație este mai mare decât media europeană.
  • La nivel general, domeniile unde românii și-ar dori mai multe măsuri europene sunt securitatea și apărarea.

Sistemul de educație este declarat drept una dintre cele mai importante probleme ale țării de către 11% dintre români – procent similar cu cei care se declară preocupați îndeosebi de situația pensiilor și de situația internațională, potrivit celui mai nou Eurobarometru. Procentul românilor preocupați de sistemul de educație este mai mare decât media europeană – la fel și ponderea românilor care ar dori ca Uniunea Europeană să ia mai multe măsuri în domeniu.

Astfel, în sondajul publicat de Comisia Europeană, la întrebarea: „Care credeți că sunt cele mai importante două probleme cu care se confruntă țara dumneavoastră în acest moment?”, 11% dintre români au menționat sistemul de educație – peste media europeană de 9%. Tot 11% dintre ei au menționat, la aceeași întrebare, pensiile și situația internațională.

Potrivit Eurobarometrului pentru primăvara lui 2024, 18% dintre români spun că, în domeniul educației și formării, UE ar trebui să ia mai multe măsuri pe termen mediu (5 ani). Procentul este superior mediei europene (17%). Procente mai mici de români au declarat același lucru pentru teme care țin direct de competența structurilor comunitare, spre deosebire de educație, care ține în principal de competența autorităților naționale: democrație (14%), tehnologii digitale (11%), mediu (13%).

Recomandări

CUM SE SIMTE PRINȚESA KATE?
WILLIAM FACE O VIZITĂ SECRETĂ
PUTIN CONDIȚIONEAZĂ PACEA
DECA FACE SCHIMBĂRI
CE VEZI AZI? BRIDGERTON
BEC AMÂNĂ DECIZIA PENTRU COSTINEȘTI

La nivel general, domeniile unde românii și-ar dori mai multe măsuri europene sunt securitatea și apărarea (32%), locurile de muncă (31%) sănătatea (28%).

22% dintre români (peste media europeană de 20%) spun că îmbunătățirea calității și accesului la educație, ca acțiune la nivel UE, ar avea cel mai puternic impact pozitiv asupra vieții lor, pe termen scurt.

Citește și