• „Este clar cine a scris: și-au scris legi pentru ei. Au ieșit ca să facă damage control”.
  • „Instituțiile statului și Parlamentul încearcă să limiteze transparența”.
  • „Există teama oamenilor de a vorbi cu presa, inclusiv în instituții publice”.
  • „Noi știm nici dacă SIE are purtător de cuvânt și, dacă SIE are purtător de cuvânt, cine este persoana respectivă”.
  • „Directorul civil al SRI este primul care ermetizează serviciul și nu lasă să existe o relație instituțională normală. SRI are informale doar cu jurnaliștii agreați de ei”.
  • „Pe mine, purtătorul de cuvânt al SRI m-a blocat pe telefonul mobil. De ce este această reacție? Pentru că noi scriem?”.
  • „Mie chiar purtătorul de cuvânt al SRI îmi spunea: lasă că știm noi… Ăsta este „securismul”.

„Presa nu se simte foarte bine în aceste zile. Este foarte grav ce a zis președintele Iohannis. Relația jurnalistului cu sursa este una privilegiată. Sursa trebuie să aibă încredere că jurnalistul îi asigură protecția de care are nevoie. (…) Se încearcă tăierea mecanismelor care oferă protecție avertizorilor de integritate și limitarea protecției pe care aceste persoane ar putea-o avea. Instituțiile statului și Parlamentul încearcă să limiteze transparența. (…) Ce persoană din serviciile secrete a fost avertizor de integritate pentru vreun jurnalist din România? (…) Cum se face că în România jurnaliștii nu reușesc să ajungă la oameni care lucrează în serviciile de informații să-i convingă să spună lucruri care să ajute la corectarea unor derapaje, la informarea mai bună a publicului, la sancționarea unor comportamente incorecte? În România, noi nu avem lucrul acesta și mie asta mi se pare îngrijorător. Există teama oamenilor de a vorbi cu presa, inclusiv în instituții publice.

Vedem și noi cât de puțini avertizori de integritate avem în țara aceasta și la ce consecințe au fost supuși acești oameni”, a declarat Emilia Șercan, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, comentând ieșirea și acuzațiile la adresa presei și surselor jurnaliștilor făcute de președintele României, Klaus Iohannis.

Emilia Șercan a analizat și ieșirile SIE și SRI pe controversatele drafturi ale Legilor securității naționale, după ce a acestea au fost publicate și expuse de presă:

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Reacția domnului Hellvig vine după reacția SIE. Noi știm nici dacă SIE are purtător de cuvânt și, dacă SIE are purtător de cuvânt, cine este persoana respectivă. SIE spune că Legile Securității au fost făcute în colaborare cu Administrația Prezidențială și SGG și cu experți din alte structuri, probabil SRI. Eu ieșirea domnului Hellvig o pun în această cheie. Au ieșit cumva ca să facă damage control. (…) Rolul și rostul unui director civil al unui serviciu de informații este să asigure controlul civil asupra respectivului serviciu, astfel încât serviciul respectiv să nu se transforme într-un instrument opresiv, într-o instituție așa cum a fost Securitatea înainte de 1989. (…) Ultimul interviu al domnului Hellvig a fost în 2016. (…) SRI are informale doar cu jurnaliștii agreați de ei. (…) Când ai această atitudine de superioritate, când ești în acele sfere ultra – hiper – mega rarefiate ale societății și voi sunteți ultimii oameni, vă tratăm cu maxim dispreț, păi cum să vedem noi această ieșire a domnului Hellvig? (…) A spus -o și domnul Ciucă, legile nu s-au scris în Parlament. Este clar cine a scris: și-au scris legi pentru ei. (…) Eu asta critic aici: directorul civil al SRI este primul care ermetizează serviciul și nu lasă să existe o relație instituțională normală. (…) Pe mine, purtătorul de cuvânt al SRI m-a blocat pe telefonul mobil. De ce este această reacție? Pentru că noi scriem? Să vină ei cu zecile lor de mii de angajați să vină și să arate cine m-a pus pe mine să scriu de Ciucă, de Oprea, de Coldea ș.a.m.d. Dar să vină să arate, că ei au capacitatea asta…Ori nu au informații, ori informațiile nu le validează tezele pe care ei le aruncă în piață.

Mie chiar purtătorul de cuvânt al SRI îmi spunea: lasă că știm noi. Ăsta este securismul (…). Eu apreciez că domnul Hellvig a venit și-a făcut lista aceea lungă – că a introdus cursuri, că a curățat școala doctorală – dar atât timp cât el nu va înțelege o relație deschisă cu presa, că ei sunt slujbașii statului și ai cetățenilor, bineînțeles că poate să iasă după aceea o dată la 5 ani și să se plângă – n-ați înțeles voi nimic, lasă că știm noi. Prevederile din draft-uri sunt dezastruoase pentru democrație și pentru modul în care funcționează acest stat”, a spus Emilia Șercan, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.