- Cuvintele cu care încep declarații de dragoste, jurăminte ori scuze sunt de origine slavă
- Vin de la „dragu”, în traducere „prețios
- Alexandru Anghelina, Cercetător științific: „Sunt cuvinte vechi, cuvinte stabile, sunt cuvinte care au trecut testul timpului”
Iubirea, prietenia și admirația cântăresc ceva mai greu astăzi sau pur și simplu suntem noi mai atenți la ele. Drag și dragă sună mai dulce acum de Dragobete. Imposibil să nu te înmoaie când cine trebuie te dezmiardă cu aceste vorbe. Dar de unde vin aceste cuvinte?
Cuvintele cu care încep declarații de dragoste, jurăminte ori scuze sunt de origine slavă. Vin de la „dragu”, în traducere „prețios”. Sunt vorbele de care se declară îndrăgostit Alexandru Anghelina, cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române.
Alexandru Anghelina, Cercetător științific: „Sunt cuvinte vechi, cuvinte stabile, sunt cuvinte care au trecut testul timpului. În domeniul onomasticii, drag este destul de productiv. Avem Drag și Dragoș, care sunt împrumuturi directe din slavă. În partea de nume de bărbați, putem discuta despre nume de familie. Drăgulin, Drăghici, Drăghicescu.”
Cel puțin în social media, se folosesc foarte des sweetheart, dear sau baby. Cu toate că am fost inundați de englezisem, Alexandru Anghelina crede că acestea nu vor putea să se ridice însă niciodată la nivelul de emoție transmis de drag sau dragă.
Alexandru Anghelina, Cercetător științific: „Englezismele nu au forța cuvintelor vechi.”