• Pe 24 februarie, fetele nemăritate trebuie să țină cont de câteva reguli.
  • Pentru tinerele singure e suficient să atingă un barbat, pentru a-și schimba norocul.
  • Tradiția spune că de Dragobete fetele adunau zăpadă și o foloseau la descântece de iubire.
  • Cei care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi, pentru a nu se pierde iubirea.
  • Cei care nu luau parte la sărbătoare erau pedepsiți să rămână singuri tot anul.

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români, are o simbolistică specială. Pe 24 februarie, fetele care sunt nemăritate trebuie să țină cont de câteva reguli dacă vor să își găsească ursitul, fără să mai treacă prin dezamăgiri.

În noaptea de Dragobete, fetele care vor să afle cum arată „ursitul” lor trebuie să pună sub pernă busuioc sfințit. Un alt obicei spune că fetele trebuie să o ia la goană prin sat, iar băieții care reușesc să le prindă din urmă, le pot săruta în văzul lumii.

În aceeași zi, tradițiile spun că fetele foloseau apa rezultată din zăpada topită și se spălau pe față în timp ce spuneau descântece de iubire.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Se credea că această zăpada s-a format din surâsul zânelor, așa că fetele se spălau pe față cu ea, pentru a împrumuta din frumușetea zânelor.

Totodată, se spune că de Dragobete, bărbații nu ar trebuie să se certe cu femeile pentru că nu le va merge bine tot anul.

24 februarie este și „ziua în care păsările se logodesc”. În această perioadă păsările încep să-și construiască cuiburile și să se împerecheze. Considerată prima zi de primăvară, băieții și fetele adună flori de primăvară și cântă împreună. Cei care participau la obiceiurile de Dragobete erau protejați de boli, în special de febră, pentru tot restul anului. 

Cei care nu luau parte la sărbătoarea de Dragobete erau pedepsiți să rămână singuri tot anul.