• Ferestroika este un muzeu interactiv care prezintă perioada comunistă
  • Vizitatorii pot afla cum trăiau românii în timpul perioadei comuniste
  • În muzeul Fetestroika înveţi istoria, prin experimentarea ei

Într-un apartament din Militari timpul a stat în loc. A rămas în 1979. Dacă ai auzit doar poveşti despre comunism şi revoluţie, acum ai ocazia să vizitezi locuinţa care a aparţinut familiei Papani-coglu.

Care a devenit Muzeul Interactiv Ferestroika. Iar pentru 90 de minute poţi trăi în realitatea aspră a regimului.

Alex Groza, istoric: „În marile oraşe, nu se dădea neapărat pe cartela, dar se dădea pe relaţii, pe cunoştinţe şi în momentul în care stăteai la coadă, de aici vine şi ideea de a lua mereu o pungă cu tine, pentru că nu ştii când poţi da peste o coadă şi să primeşti ceva.”

Ferestroika şi-a deschis uşile în urmă cu doi ani. Este iniţiativa Ralucăi Jianu, nepoata soţilor Papa-nicoglu, care a transformat apartamentul bunicilor într-o capsulă a timpului.

Turul începe în bucătărie, unde erau ținute nelipsitele sticle de sifon și cicoarea, o alternativă a cafelei. Aici poți să asculți Radio Europa Liberă, însă cu volumul dat la minim, din cauză că era un post contra propagandă.

Alex Groza, istoric: „De multe ori te întrebai ce să faci şi cum să faci, ca să nu se audă, de aici este şi vorba aceea, care s-a păstrat în timp. Ai grijă să nu te audă vecinii.”

Iar ca să pătrunzi cu adevărat în perioada anilor ’80, poţi să participi la o petrecere de revelion prin intermediul tehnologiei VR. Îţi amintesc că încă de anul trecut Guvernul a vrut să deschidă un muzeu al ororilor din comunism, însă proiectul abia a fost aprobat.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?