- Pe 21 decembrie 1989, la București se aude lozinca „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”.
- Ceaușescu nu a reușit să ducă până la capăt mitingul de susținere pe care îl ceruse.
- În noaptea care a urmat s-au înregistrat 49 de demonstranţi morţi, 463 răniţi şi 698 arestaţi.
Cum arăta ziua de joi, 21 decembrie 1989, pentru medicul Nicolae Florin Constantinescu de la Spitalul Colțea.
Advertisment
Dr. Nicolae Florin Constantinescu: „M-am dus la serviciul nostru de fizioterapie să imi fac o ședință de ultrascurte că dormisem pe un pat prost și aveam niște dureri lombare. Și în momentul ăla am auzit discursul lui Ceaușescu la un radio, în camera de fizioterapie”.
Sunet cu care putem corela începutul Revoluției la București ar putea să fie vuietul.
Recomandări
Dr. Nicolae Florin Constantinescu: „Am auzit vuietul și m-am dus în spital. Simțeam de câteva zile că se va întâmpla ceva grav”
Dr. Nicolae Florin Constantinescu: „Am auzit vuietul, pocnitura, că s-a auzit și pocnitura. M-am dus în spital. Simțeam de câteva zile că se va întampla ceva grav și am văzut de sus, de la latura spitalului Colțea, care este înspre Bulevardul Bălcescu, am văzut în lucru, un rând de oameni, mergând înspre Piața Unirii, spre intersecția de la Universitate, strigând Jos Ceaușescu”.
Dr. Nicolae Florin Constantinescu, despre cum s-a simțit în fața oamenilor care știau că își riscă viața
Dr. Nicolae Florin Constantinescu: „Gândindu-mă la ce li se va putea întampla acelor oameni mi s-au tăiat picioarele. Între timp se strângeau trupe, și trupe și miliție, dar nu ăștia au fost singurii care au tras. Au fost foarte mulți oameni în civil, infiltrați printre manifestanți”.
Protestul a început și la București cu o rugăciune
Dr. Nicolae Florin Constantinescu: „L-am văzut pe un preot, nu îl cunoșteam pe părintele Galeriu, în mijlocul lor, cam unde e acum troița. Vorbindu-le și, la un moment dat, s-au așezat cu toții în genunchi și au spus Tatăl Nostru. Pe la ora… noi începem contra-vizita la cinci”.
Partenerii noștri