• Viorel Oancea: „Am zis că e prea mult, armata nu poate să facă treaba asta”.
  • Seara se interzic „întrunirile publice și circulația în grupuri mai mari”.
  • Viorel Oancea: „Noi vom ieși din cazărmi să apărăm demonstranții”.

Represiunea în Timișoara s-a prăbușit foarte repede. Pe 20 decembrie 1989, Viorel Oancea era maior în armată, în orașul de pe Bega.

Viorel Oancea:Am zis că e prea mult, armata nu poate să facă treaba asta și deci încă nu era. Deci marți, pe 19, a venit Ilie Ceaușescu ca să țină la marea unitate, noi nu ne-am dus. Eu nu m-am dus și a zis că ține o cuvântare cum elementele străine care vor să atace, să facă, să așa, să destabilizeze țara și așa mai departe.

Punctul principal a fost pe 20, când am aflat, am vorbit cu soția și am aflat că soția, fiind în centru acolo, a fost și ea în primul rând când au venit manifestanții din toate direcțiile și au ocupat Piața Operei. Și atunci am zis că am reușit. Și vă spun, când am aflat treaba asta, de bucurie, am început să plâng”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În câteva ore, armata care vânase demonstranți timp de trei zile a realizat că orice foc de armă riscă sa să fie îndreptat spre o rudă sau un cunoscut.

Viorel Oancea: Și a venit un coleg și zice: <<Ce ai pățit? Ți-a murit cineva?>>, zic: <<Nu!>>. Și i-am spus ce s-a întâmplat, că Piața Operei e ocupată și deja s-a declarat oraș liber Timișoara. Dar atunci a fost un moment de cotitură când am aflat că s-au retras unitățile în cazărmi”.

Viorel Oancea: „Trebuie să atragem atenția că nu mai suntem dispuși să tragem în cetățeni”

Foto: Aleph News

Viorel Oancea: „Au aflat că urmează să vină de la Vânju Mare o unitate și atunci mi-a fost frică. Mi-a fost frică pentru că era de ajuns să vină noaptea, să intre în Piața Operei când erau mai puțini oameni și câțiva să strige în ungurește sau ceva, să spună acolo, și atunci să deschidă focul împotriva lor.

Și atunci ne-am întâlnit noi, prima dată din atelierul de reparat tehnică de artilerie și am zis ce trebuie să facem noi, că nu putem, sunt și cunoștințele noastre acolo și familia noastră și așa mai departe, vecini. Și am zis, trebuie într-un fel să atragem atenția eșaloanelor superioare că nu mai suntem dispuși să ieșim în stradă să tragem în cetățeni”.

Viorel Oancea: „La 7 dimineața am raportat comandantului unității dorința noastră: ca armata să nu mai tragă în manifestanți”

Viorel Oancea: „La raportul de dimineață, la ora 7, am raportat comandantului unității care este dorința, cerința noastră, ca armata să nu mai fie scoasă în stradă să tragă în manifestanți, nici alte forțe să nu fie scoase, și mă refeream la securitate și miliție, în caz contrar noi vom ieși din cazărmi să apărăm demonstranții, poporul”.