• 16 decembrie 1989: Ziua primelor arestări la Timișoara
  • Protestatarii din Piața Maria au trecut de la susținerea familiei Tökés la „Jos Ceaușescu”
  • Marius Mioc avea 21 de ani și a povestit cum se simte libertatea în fața milițienilor

Ești tânăr, ai 21 de ani, și în fața ta sunt forțele de ordine trimise să îi convingă pe timișoreni să plece acasă. E 16 decembrie 1989 și ești în Piața Maria. Marius Mioc a povestit cum se simte libertatea în fața milițienilor.

Marius Mioc: „Cred că l-am luat pe unul că să îl intimidez: «Ce cauți aici?» Ceva de genul asta i-am spus, deci cumva voiam să intimidez eu pe ei că ei erau minoritate și să arăt că nu ne este frică de ei, deci ceva de felul asta.”

„Pe urmă au venit întăriri, pompieri ce stropeau, când stropeau fugeam lăsăm să treacă mașină, ne ascundeam. Cumva voiam să îi intimidez eu pe ei pentru că ei erau minoritate și să le arăt că nu ne este frică de ei.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este momentul în care apar primele ciocniri cu forțele de ordine.

Marius Mioc: „Stropea, când stropea ne ascundeam se oprea reveneam în stradă, ne împrăștia pentru scurt timp și după aia eram din nou în stradă. După aceea au venit noi și noi trupe și ne-au alungat până la urmă de acolo că erau prea mulți.”

„Deci au eliberat zona de unde era casă lui László Tökés și ne-au împins mai încolo pe stradă principala, și au făcut un cordon de scutieri că veniseră cu scuturi și cu căști și cu bastoane. În stația de tramvai era un cordon și mulțimea, noi ne regrupaserăm către pod. E un pod peste răul Bega. Ne regrupasem așa o distanță de 4 metri între mulțime și milițieni sau ce erau ei.”

Tot aici apar și primii scutieri pe care îi văd revoluționarii în România lui 1989.

Marius Mioc: „Au început să înainteze, dând cu bastoanele în scuturi și ne-a împins de unde eram. Practic a separat grupul de participanți în două. Grupul în care eram am fost împinși peste podul de peste Bega către Catedrala și cealălat a fost împinsă în lateral pe stradă care merge pe lângă răul Bega.

Marius Mioc îți amintește cum s-au auzit primele strigăte împotriva lui Nicolae Ceaușescu în Piața Maria.

Marius Mioc: „Toți scandăm lozinci împotriva lui Ceaușescu, Jos Ceaușescu, libertate, vrem alegeri libere, s-a strigat și starea mea de spirit era: Trebuie să reușim să facem din asta, să reușim să răsturnăm regimul, eu aveam această convingere că se poate răsturna regimul.”