- Religia digitală duce la o „revoluție spirituală” în rândul multor tineri adulți, potrivit unui nou studiu.
- În primele luni ale pandemiei, serviciile religioase de la distanță au permis multor oameni să continue să-și practice credința fără a fi nevoiți să iasă din casă.
- Deși studiul constată că tehnologia modernă face ca religia organizată să fie mult mai atractivă pentru milenialii care sunt spirituali, marea majoritate nu sunt practicanți.
Religia digitală duce la o „revoluție spirituală” în rândul multor tineri adulți, potrivit unui nou studiu.
Advertisment
Deși poate părea ciudat, nu este vorba de o adorație a tehnologiei și a social media. Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo spun că comunitățile religioase folosesc aceste instrumente pentru a ajunge la tinerii care doresc să participe la slujbe fără prezența lor fizică.
„Știm că din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă spre mediile digitale pentru spiritualitate, cum ar fi grupurile de chat cu pastorii, predicile online și conținutul religios de pe rețelele de socializare”, spune profesorul de sociologie de la Waterloo, Sarah Wilkins-Laflamme, într-un comunicat al universității. „Am constatat că, deși religia digitală nu atrage neapărat o mulțime de noi mileniali să participe, aceasta face ca experiența celor deja implicați să fie mai bogată”.
Recomandări
În primele luni ale pandemiei, serviciile religioase de la distanță au permis multor oameni să continue să-și practice credința fără a fi nevoiți să iasă din casă. Deși studiul constată că tehnologia modernă face ca religia organizată să fie mult mai atractivă pentru milenialii care sunt spirituali, marea majoritate nu sunt practicanți.
„Pentru o minoritate considerabilă a populației adulte tinere și pentru mulți dintre ei, religia digitală joacă un rol complementar important cu practicarea în persoană a credinței lor”, adaugă Wilkins-Laflamme.
În timp ce studiile anterioare au examinat rolul pe care tehnologia digitală, social media și alte medii îl joacă în serviciile religioase din zilele noastre, Wilkins-Laflamme spune că acest studiu este primul care analizează cine participă efectiv la serviciile la distanță și cum le afectează credința.
„Mediul social joacă un rol important, practicile religioase digitale fiind mult mai răspândite în contextul american, în general mai religios, în comparație cu contextul canadian, în general mai secular”, conchide Wilkins-Laflamme. „Practicile religioase digitale sunt adesea, dar nu întotdeauna, legate de alte activități religioase și spirituale în persoană în rândul milenialilor.”
Partenerii noștri