- Uniunea Europeană va livra 100 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus ţărilor sărace
- Franţa intenţionează să furnizeze 30 de milioane de doze
- Decizia a fost anunţată la summitul Grupului ţărilor dezvoltate şi emergente (G20) pe tema sănătăţii
UPDATE 19.15 Și Germania a anunțat că va dona doze de vaccin țărilor sărace
Angela Merkel a anunțat că și Germania va dona 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 țărilor sărace, până la finalul anului 2021.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Uniunea Europeană va livra 100 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus ţărilor sărace, iar Franţa intenţionează să furnizeze 30 de milioane de doze, conform unor decizii anunţate la summitul Grupului ţărilor dezvoltate şi emergente (G20) pe tema sănătăţii.
„Europa intenţionează să doneze cel puţin 100 de milioane de doze de vaccin ţărilor cu venituri mici sau medii”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, la summitul G20 pe tema sănătăţii, aflat în curs la Roma.
La rândul său, preşedintele Emmanuel Macron a declarat, la aceeaşi reuniune, că Franţa va dona până la sfârşitul anului 2021 „cel puţin 30 de milioane de doze de diverse vaccinuri anticoronavirus”, potrivit cotidianului Le Figaro.
Pe agenda summitului G20 figurează accesul la vaccinuri al ţărilor sărace, solidaritatea internaţională şi prevenirea viitoarelor pandemii. La summit participă, în format virtual, liderii ţărilor din Grupul G20, reprezentanţii Uniunii Europene, ai unor state africane şi asiatice, precum şi reprezentanţii a 12 organizaţii internaţionale sau private.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a propus un plan care prevede alocarea a cel puţin 50 de miliarde de dolari pentru vaccinarea a 40% din populaţia mondială până la sfârşitul anului 2021 şi a 60% din populaţia globală până la sfârşitul anului 2022.
„În timp ce ne pregătim cu toţii pentru înfruntarea viitoarei pandemii, prioritatea noastră trebuie să fie să ne asigurăm că depăşim împreună actuala pandemie. Trebuie să vaccinăm oamenii, rapid”, a declarat Mario Draghi, premierul Italiei, ţară care exercită preşedinţia prin rotaţie a G20.
Liderii G20 nu vor susţine ideea controversată propusă de Statele Unite privind suspendarea licenţelor de producţie a vaccinurilor anticoronavirus, dar vor pleda pentru oferirea „voluntară” a drepturilor de producţie de către companiile farmaceutice.