• 104 oameni au murit în ultimele 24 de ore din cauza noului coronavirus
  • 824 de persoane se află la ATI
  • Medicul infecționist Adrian Marinescu i-a sfătuit pe cei care au simptome și se tratează acasă să țină legătura cu medicul de familie

Pentru prima oară, au murit peste 100 de români în 24 de ore, raportează Grupul de Comunicare Strategică. La ATI, situația e din ce în ce mai apăsătoare. Viața a 824 de oameni atârnă de un fir. Țara noastră este pe locul 14 la mortalitate.

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”: „Este clar că atunci când ai mulți pacienți la terapie intensivă, de aici se vor selecta, din păcate, și cazurile care vor evolua prost și motivul pentru care vom avea zile ca cea de astăzi.”

Medicul infecționist precizează faptul că aproapte toți pacienții cu COVID-19 care au decedat sunt pacienți cu afecțiuni cronice asociate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”: „În această situație ne așteptăm la forme severe care o să meargă prost. Sunt pacienți în vârstă.”

În Germania rata mortalității este de 152 de persoana la un milion de locuitori. Medicul Adrian Marinescu spune că sunt mulți factori care influențează această rată, printre care și starea de sănătate a populației înainte de pandemie. În cazul Germaniei, care are un sistem de sănătate avansat, monitorizarea bolilor cronice este mult mai eficientă. De asemenea, printre factorii care influențează rata mortalității sunt numărul paturilor de terapie intensivă, unde în Germania este mult mai mare și monitorizarea care se face înainte ca pacientul să ajungă la spital.

Adrian Marinescu i-a sfătuit pe cei care au simptome și se tratează acasă să țină legătura cu medicul de familie, care le cunoaște foarte bine patologiile. În al doilea rând, el recomandă ca alături de tensiometru și termometru să aibă și un pulsoximetru pentru a monitoriza saturația în oxigen. Al treilea sfat este ca atunci când ne adresăm serviciului de ambunlanță să avem într-adevăr o urgență.