29 octombrie, Ziua mondială a atacului vascular cerebral. Cum poate fi prevenită această boală

Anul acesta, în România, au fost tratați doar jumătate din pacienți, față de anul trecut. Nu pentru că ar fi mai puţini, spun medicii, ci pentru că o parte din centrele specializate AVC au fost transformate în spitale de suport COVID.

Pacienţii cu suspiciune de AVC sunt o prioritate pentru toate spitalele de urgenţă din lume, indiferent de situaţia actuală.

Neurologul Dan Mitrea îți spune cum poate fi prevenit un AVC.

Primordial este să controlăm factorii de risc cardiovasculari, asta înseamnă să controlăm tensiunea arterială, expunerea la fumat, să controlăm diabetul zaharat, greutatea corporală, să evităm sedentarismul,să evităm să avem o dietă bogată în alimente grase sau hipercalorică şi de asemenea consumul de alcool”, explică medicul neurolog Dan Mitrea.

Statisticile ne arată că 30-35% dintre pacienţii care au suferit un atac cerebral rămân cu un grad de dizabilitate, care îi fac dependenţi de îngrijirea unei alte persoane.

Ar fi bine să ţină o legatură strânsă cu medicul neurolog sau şi cu medicul cardiolog pentru tratamentul de prevenţie care presupune administrarea unor medicamente care fie previn crearea unor trompi la nivelul vaselor de sânge sau la nivelul inimii şi scad nivelurile de colesterol”, a mai spus medicul.

Exit mobile version