3 moduri în care lenjeria ta de pat îți dăunează sănătății, potrivit experților

  • Dormitul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală.
  • Alegerea materialului potrivit al lenjeriei poate face o mare diferență în ceea ce privește calitatea odihnei.
  • Oamenii își petrec 27 de ani din viață dormind; o sănătate mai bună începe cu sănătatea somnului.

Nu sunt multe lucruri mai bune decât să te strecori între lenjeria de pat proaspăt spălată atunci când te duci la culcare – cearceafuri parfumate și moi în același timp, acoperite cu o plapumă pufoasă perfectă pentru a te ghemui și a te lăsa dus în lumea viselor. Dar dacă nu dormiți atât de bine pe cât v-ați dori, ar putea fi de vină lenjeria de pat?

După cum majoritatea dintre noi știm, dormitul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală, iar atunci când alegeți cearceafuri, huse de plapumă și chiar salteaua, alegerea materialului potrivit poate face o mare diferență în ceea ce privește calitatea odihnei. Fundația Sleep Foundation raportează că mai mult de 35 la sută dintre adulții din SUA dorm insuficient în fiecare noapte. Dacă vă numărați printre aceștia, ați putea fi surprins să aflați că schimbarea lenjeriei de pat ar putea fi o strategie de somn mai eficientă decât număratul oilor.

Te face să transpiri

Dacă v-ați trezit vreodată cu senzația de frig și umezeală, cu pijamaua transpirată lipită de voi, atunci știți cât de neplăcut este. Pentru persoanele care suferă de transpirații nocturne, fie ca simptom al menopauzei, fie ca urmare a coșmarurilor cronice, dormitul cu lenjeria de pat potrivită poate oferi ușurare.

„Eliminarea umezelii și reglarea temperaturii sunt calități excelente de căutat dacă aveți un somn fierbinte”, spune Amelia Jerden, specialist în accesorii pentru somn la Sleepopolis la Best Life. „Absorbția umezelii înseamnă, în esență, că țesătura nu se va simți umedă atunci când absoarbe umezeala. Așadar, dacă transpiri mult noaptea, faptul că ai lenjerie de pat cu absorbție de umiditate face o mare diferență.”

Lauri Leadley, fondator și președinte la Valley Sleep Center, adaugă: „Pentru cel mai bun somn, luați în considerare cearceafurile din bumbac și o pătură din fleece deasupra. Așternuturile din bumbac permit un somn răcoros, ceea ce le face o alegere excelentă pentru cei care dorm în căldură. Cu toate acestea, greutatea unei pături de lână deasupra vă poate menține cald și confortabil pe timp de noapte. Trucul este să alegeți un material respirabil pe pielea dumneavoastră.”

Îți agravează alergiile

Poate fi o surpriză să aflați că, indiferent de câte ori vă spălați așternuturile, este posibil să dormiți cu o grămadă de insecte minuscule, prea mici pentru a fi văzute, numite acarieni. „Acarienii de praf trăiesc pe lenjeria de pat, saltele, covoare, perdele și țesături tapițate”, explică Clinica Cleveland. „Ei se hrănesc cu celulele moarte ale pielii pe care tu și animalele tale de companie le eliminați.”

Pe lângă faptul că sunt scârboși, mulți oameni sunt alergici la aceste creaturi înfiorătoare. Specialiștii spun că aproximativ 20 de milioane de persoane din SUA suferă de o alergie la acarieni și enumeră printre simptome tusea, congestia, strănutul, curgerea nasului și mâncărimea ochilor.

Dacă acest lucru vă sună familiar, lenjeria de pat din lână vă poate ajuta. Lâna este hipoalergenică, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să provoace o reacție alergică. În plus, fibrele de lână sunt în mod natural rezistente la acarieni și alți alergeni, ceea ce o face o alegere excelentă pentru cei care suferă de alergii”, spune Marc Werner, CEO și fondator al GhostBed.

Așa este, lână. Este posibil să vă gândiți la lână ca fiind caldă și, prin urmare, un material destinat doar iernii, dar nu este așa. „Micile buzunare de aer din fibrele de lână fac să circule căldura, permițând ca mai multă căldură să se deplaseze spre corp atunci când vă este frig – de aceea lâna este atât de caldă”, explică experții de la Woolroom. „Aceste mici buzunare fac lâna respirabilă, ceea ce înseamnă că vor îndepărta și aerul de tine atunci când îți este cald.”

Leadley adaugă că, pe lângă lână, cearșafurile din bumbac sunt, de asemenea, hipoalergenice și fabricate din fibre naturale, așa că sunt o alegere excelentă pentru cei care dorm cu pielea sensibilă.”

Este plină de substanțe chimice toxice

O mare parte din lenjeria noastră de pat este tratată cu substanțe chimice pentru a o face ignifugă. Aceste substanțe chimice sunt potențial toxice și au fost asociate cu cancerul și alte boli. Dacă acest lucru vă îngrijorează, luați în considerare un material natural care, de asemenea, vă menține în siguranță. Lâna este folosită în mod obișnuit în produsele naturale de așternut ca o barieră împotriva flăcărilor”, spune Jerden.

Vă îngrijorează faptul că lenjeria de pat din lână, precum anumite pulovere de lână pe care le-ați purtat în copilărie, ar putea provoca mâncărimi? Mergeți la cumpărături și investiți în lenjerie de pat merinos. Lâna provoacă mâncărimi dacă este de calitate inferioară”, explică experții de la Woolroom pe blogul lor. „Alegerea lânii potrivite face diferența. Lâna merino nu provoacă mâncărimi și este unul dintre cele mai bune tipuri de lână pentru a preveni zgârieturile.”

Lenjeria de pat potrivită vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea

Este bine cunoscut faptul că somnul este vital pentru sănătatea noastră. Studiu după studiu arată că dormitul în cantități adecvate noaptea ajută la prevenirea a orice, de la demență la boli de inimă. Prin urmare, este logic că orice lucru care vă ajută să dormiți fără întreruperi vă va îmbunătăți sănătatea generală.

Oamenii își petrec 27 de ani din viață dormind; o sănătate mai bună începe cu sănătatea somnului”, spune Chris Tattersall, expert în somn sănătos și CEO al Woolroom, pentru Best Life.